[ad_1]
Grasnapolsky staat voor de deur. Voor het vijfde jaar op rij vindt het festival plaats in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Wat festivaldirecteur Mariska Berrevoets betreft blijft Groningen de vaste thuisbasis van het festival. Vijf redenen waarom en wat u moet doen.
1. Groningen heeft veel mooi erfgoed
“Grasnapolsky is een festival op een bijzondere locatie waar je normaal gesproken geen festival meemaakt. Van 2014 tot en met 2018 organiseerden we het midden op de Veluwe bij omroepzender Radio Kootwijk. Na vijf jaar zijn we daar vertrokken en specifiek op zoek gegaan naar een bijzondere locatie met een verhaal. Dat hebben we in Groningen gevonden.”
“Sinds 2019 houden we het festival in De Toekomst in Scheemda, de oude strokartonfabriek. Als je een opvallende groep met koptelefoons door de fabriek ziet lopen, dan is dat een rondleiding door Frits en Andries. Ze leggen uit welke functies bepaalde machines en kamers hadden. Frits werkt in een kartonfabriek en kent alle verhalen uit het verleden. Zo leren bezoekers dat Gronings karton over de hele wereld beroemd is – bijvoorbeeld door het gouden karton onder gerookte zalm – en vertellen wij het verhaal van de locatie.”
2. De regio is erg mooi en dat zouden meer mensen moeten weten
“Ons publiek bestaat vooral uit mensen van midden twintig, dertig en veertig uit Groningen en de Randstad. Ik weet inmiddels dat veel Stadjers nog nooit in Scheemda zijn geweest, ook al is het hier zo mooi. Dit heb ik zelf ontdekt toen mijn ouders in Midwolda kwamen wonen. Zo heb ik fabriek De Toekomst gevonden. Ik hou van de kronkelende paden, oude gebouwen, herenhuizen en ander erfgoed. Het is onze missie om nog veel meer mensen dit te laten ontdekken.”
Het is een risico om een festival te beginnen op een plek die voor veel mensen een hele reis is. “Daar kiezen wij voor. Wij proberen het daarom zo gemakkelijk mogelijk te maken om daar te komen. Daarom rijdt er tijdens Grasnapolsky een shuttlebus die je in 30 minuten naar het festival brengt. Grasnapolsky heeft ongeveer 1500 bezoekers per dag. Iedereen moet gewoon een keer naar Scheemda gaan en als ze er eenmaal zijn geweest, zeggen ze: ‘Dit is te gek’.”
3. Er zijn nog veel verhalen te vertellen over Groningen
“We kregen dit jaar vaak de vraag of we nu onze koffers zouden pakken, omdat we na vijf jaar festivals in Radio Kootwijk zijn verhuisd. Maar de Groningse bodem is zo vruchtbaar. Het brengt ons graan, mooi erfgoed en artistiek en muzikaal talent. Daarom hebben wij het thema ‘grond om te blijven’ bedacht. Wij voelen ons hier thuis. Er is zoveel te doen, te vertellen en te zien.”
Meer dan de aardbevingen? “Dat thema negeren we niet. Presentator Winfried Baijens (uit de documentairereeks De aarde beeft ) gaat in gesprek met stakeholders en bezoekers van het festival. Maar Groningen is veel meer en er zijn nog veel meer verhalen te vertellen. Dit jaar is het bijvoorbeeld honderd jaar geleden dat Lenin overleed. Een metershoog standbeeld van hem zwerft door Groningen. Bezoekers kunnen samen met documentairemaker Tom Tieman op expeditie gaan om alles te weten te komen over het rode verleden van Oost-Groningen.”
‘Grond om te blijven’ heeft een andere betekenis. Grasnapolsky beschikt over veel artiesten die misschien nog niet zo bekend zijn, maar waarvan de organisatie denkt dat ze dat wel zullen worden. Door de jaren heen heeft het team bewezen over een goede neus te beschikken als het gaat om het ontdekken van talent. S10, Froukje, Goldband: ze waren er allemaal. Nu zijn dit de grootste artiesten van Nederland. “Dit jaar staat Chibi Ichigo op Gras en ik verwacht veel van Morpheus. Vorig jaar speelde hij zijn allereerste festivalshow op een kleiner Grasnapolsky-podium. Dit jaar sluit hij het festival op zondag af.”
4. Er is veel talent in Groningen
“Het is echt een creatief gebied. Tijdens het festival openen Lynn Zwartsenburg en Gijs Geertzen een kunstgalerie in De Kunstsmederij in de fabriek, waar kunst van opkomende Groningse kunstenaars als Sinne Brink, Jurjen Galema en Dagmar Stap met Jhonie van Boeijen wordt tentoongesteld en verkocht. We hebben een literatuurproject genaamd Het Grensland waarin we samenwerken met Noordwoord en CGTC. Dichters uit Nederland en Duitsland verblijven een week in het Oldambt om zich volledig te verdiepen in de streektaal en de resultaten te presenteren in de Ennemaborg. Samen met PopGroningen hebben we drie Groningse acts geselecteerd: Cashmyra, TAXITAXI en Rommy Gabay.”
5. Groningen heeft Grasnapolsky omarmd
“De boer die ons zijn huifkar leent, de buurman die verhalen vertelt over vroeger, de provincie en de gemeente die ons steunen: wij voelen ons nu onderdeel van Groningen en ook de omgeving weet ons te vinden. Terwijl je bij Grasnapolsky naar een cassettebandje luistert, staat er links misschien een boer op klompen naast je en rechts iemand in glitterfestivalkostuum. Ik hou daarvan.”
8, 9 en 10 maart
Festival Grasnapolsky vindt komend weekend, 8, 9 en 10 maart plaats in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. De organisatie werkt wederom samen met Landal de Bloemert, waar bezoekers in huisjes kunnen overnachten. Er zijn dagkaarten en kaarten voor het hele weekend verkrijgbaar. Voor meer informatie en toegangskaarten, ga naar: grasnapolsky.nl .
Inwoners van Oldambt kunnen gratis zondagkaarten aanvragen door hun naam en adres te mailen naar ticketing@grasnapolsky.nl .
[ad_2]