[ad_1]
Een rode kaart en een omstreden strafschop bleken de beslissende factoren in de wedstrijd tussen WVV en GVAV-Rapiditas. Totdat de Groningers nog maar tien man hadden, ging het nog redelijk gelijk op. Daarna kon GVAV nauwelijks meer een vuist maken. Als de Winschoters scherper waren geweest, was de score hoger geweest dan de uiteindelijke 2-0.
WVV en GVAV kwamen vorige week overeen om de wedstrijd op het kunstgrasveld af te werken. Tot scheidsrechter Martin Arends het hoofdveld goedkeurde. Winschoter-coach Gerard Wiekens was duidelijk verrast door dit besluit: ‘Heb je er zelf ooit op gevoetbald? Neem voor de lol gewoon een bal mee.’ De scheidsrechter liet de beslissing vervolgens aan de clubs zelf over. Uiteindelijk gaat het leeuwendeel van de GVAV selectie koos ervoor om het spel op het hobbelige en vrijwel onspeelbare Winschoter-hoofdveld te spelen.
Stijve WVV
Achteraf gezien viel de beslissing in de wedstrijd in de 38e minuut, toen Jonathan van Dorssen van het veld werd gestuurd wegens schoppen. Hoewel de Groningse aanvaller nauwelijks protesteerde, vond hij het zelf geen rode kaart. “Na een duel legde ik mijn been neer, de tegenstander viel eroverheen en daarna ontstond er veel drama”, aldus de GVAV-speler.
Coach Dennis van den Driessche vond zijn ploeg voor die penalty en rode kaart zelfs nog wat beter. “Daarna werd het moeilijk. Zeker tegen dit stugge WVV, zelfs tegen tien man, kwamen ze niet en wachtten ze maar af”, analyseerde de trainer.
“Het veld werd vanmorgen nog gerold”, aldus WVV-fysiektrainer Roelf Dijkman. Ploegleider Dennis Boorsma voegde er snel aan toe: “Dat klopt, ik ben er zelf vier keer overheen gerold.” Maar het ging niet alleen om het veld aan de Winschoter Stikkerlaan. De middag stond ook in het teken van scheidsrechters. Vorige week overleed de 57-jarige scheidsrechter Henk Mulder plotseling.
Arends, de dienstdoende scheidsrechter, wilde zijn collega en vriend op twee momenten herdenken: een minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd en in de 57e minuut zou de wedstrijd worden stilgelegd en zou het nummer ‘Adio amore adio’ van Jannes worden gespeeld. Zo was het ook, al vergat de man in het zwart het zelf bijna. De stadionspeaker bleek goed te stemmen en zette het volume hoger. Luid applaus volgde.
Een laatste waarschuwing
Het scheidsrechterstrio speelde ook op een andere manier een hoofdrol. De snelle Ivar Bruins brak na ruim een half uur door en werd in het zestienmetergebied neergehaald door doelman Carsten Meijwaard. Een gele kaart en een strafschop volgden. De GVAV-bank dacht aanvankelijk dat Bruins buitenspel stond, maar toen de gestopte strafschop moest worden hernomen omdat de doelman te vroeg was opgeschoven, kwamen de Stadjers in de problemen.
Bruins was trefzeker in zijn tweede poging en zette de 1-0 ruststand op het scorebord. Tussen de Groningers en scheidsrechter Arends wilde het niet lukken. Elke beslissing van de wedstrijdofficials werd in twijfel getrokken door spelers, staf en supporters. Trainer Van den Driessche kreeg zelfs een laatste waarschuwing: “Je moet op een normale manier communiceren.”
De Groningse coach was zich van geen kwaad bewust, want hij had inderdaad niets geroepen. Ook de assistent-scheidsrechter was het hier mee eens. “De volgende keer kom ik voor je op”, zei hij tegen de GVAV-kiezer.
Met één man minder konden de Groningers dus niet veel verder komen. Tien minuten in de tweede helft was het opnieuw Bruins die de score verdubbelde na een messcherpe Winschoter-counter. Hij tekende voor de 2-0 eindstand. Terwijl de situatie bij GVAV steeds zorgelijker wordt, deed WVV dit weekend goede zaken door concurrenten DZOH en Oranje Nassau te verliezen, waardoor de ploeg opsteeg naar een verdienstelijke tweede plaats in de eerste divisie J.
WVV – GVAV Rapiditas: 2-0
Scorevoortgang: 32. Ivar Bruins (strafschop). 54. Ivar Bruins
Gele kaart: Meijwaard (GVAV)
Rode kaart: Van Dorssen (GVAV)
Scheidsrechter: Martin Arends
Toeschouwers: 250
WVV: Lugies; Zia, Heijenga, Hansen en Kuiper (78. Gijsen); Hateboer, Lars Wiekens en Ivar Bruins (56. Joesten); Delger, Veit (20. Tim Wiekens) en Sten Bruins (78. Jager)
GVAV Rapiditas: Meijwaard; Van Geffen, Nijdam, Ter Arkel (74. Wouter Klooster) en Da Costa (46. Van der Meulen); Van Dorssen, De Jong en Tom Klooster (46. Bartelsman); Venema (70. Vreeman), Paapst (82. Brouwer) en Postema
[ad_2]