Grote prijsverschillen in crematies: hier ben je honderden euro’s goedkoper uit | Binnenland

[ad_1]

onderzoekSteeds meer Nederlanders kiezen ervoor om gecremeerd te worden. Maar de prijzen van een crematie variëren flink per gemeente of provincie. Zelfs bij de eenvoudigste crematie, die overal hetzelfde is, bedraagt ​​het prijsverschil vele honderden euro’s. Dat blijkt uit onderzoek van Uitvaartland.nl. Waar is het gemiddeld het goedkoopst en waar is het het duurst?

Uitvaartland.nl, een digitaal platform voor uitvaartdiensten en -producten, onderzocht de prijzen bij 115 crematoria in Nederland. Hieruit blijkt dat de kosten aanzienlijk verschillen. Zelfs bij een ‘technische’ of ‘stille’ crematie, zonder gebruik van voorzieningen en zonder begeleiding van nabestaanden bedraagt ​​het verschil tussen het goedkoopste (395 euro in Almere) en het duurste crematorium (1245 euro in Eelderwolde n Dokkum) 850 euro.

Ook per provincie zijn er grote verschillen. Een ‘stille’ crematie kost in Flevoland gemiddeld 530 euro, terwijl dat in Drenthe 953 euro is. “De concurrentie is niet heel groot”, zegt Leon Schouten, directeur van het platform. “Sommige gemeenten hebben maar één of twee crematoria. Daar zijn de prijzen hoger.”

Belachelijk

Uitvaartland.nl noemt de grote prijsverschillen bij technische crematie ‘belachelijk’. “Bij zo’n crematie wordt alleen de kist de oven in geschoven”, zegt Schouten. “Waarom is er zo’n groot verschil? De overheid moet ingrijpen. Bij een stille of technische crematie moeten alle crematoria simpelweg één vaste prijs hanteren voor alle crematoria.”

De tekst gaat verder onder de tabellen

De gemiddelde kosten van een stille crematie: de goedkoopste gemeenten
De gemiddelde kosten van een stille crematie: de goedkoopste gemeenten © Uitvaartland.nl

De gemiddelde kosten van een stille crematie: de duurste gemeenten
De gemiddelde kosten van een stille crematie: de duurste gemeenten © Uitvaartland.nl

Uit cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) blijkt dat steeds meer mensen kiezen voor crematie. Twintig jaar geleden werd iets meer dan de helft van de overledenen gecremeerd, in 2023 was dit ruim 68 procent.

Volgens Schouten worden crematies ook steeds ‘moderner en persoonlijker’. Tegenwoordig kunnen nabestaanden kiezen uit allerlei extra’s, zoals het gebruik van muziek en projectoren voor foto’s en video’s. Ook dit zijn extra kosten. Schouten: “We zien dat stille crematie steeds populairder wordt. Het is veel goedkoper, maar mensen organiseren het afscheid het liefst in een gezellige kantine, een restaurant of een plek die betekenis had voor de overledene.”

Met auditorium

Degenen die wel gebruik willen maken van een zaal voor een crematie zijn gemiddeld nog steeds het goedkoopste in Flevoland (1327 euro) en het duurst in Overijssel (1885 euro). In Almere kost een crematie met twee uur gebruik van de aula 720 euro, terwijl dat bij een crematorium in Lisse maar liefst 2.200 euro kost.

De tekst gaat verder onder de tabellen

De gemiddelde crematiekosten met aula: de duurste provincies
De gemiddelde crematiekosten met aula: de duurste provincies © Uitvaartland.nl

De gemiddelde crematiekosten met aula: de goedkoopste provincies
De gemiddelde crematiekosten met aula: de goedkoopste provincies © Uitvaartland.nl

Ook in de prijzen van een kopje koffie of een glas wijn zijn er opvallende verschillen. Het goedkoopste kopje koffie kost in Tilburg 2,20 euro en in Lisse 3,15 euro. En nabestaanden kunnen in Maassluis voor slechts 3,25 euro proosten op het leven met een glas wijn, terwijl dat in Lisse ruim twee keer zo duur is (6,75 euro).

Uitvaartland.nl merkt dat het soms een lastige zoektocht is naar de goedkoopste optie voor nabestaanden. Vaak kiezen ze voor een uitvaartondernemer die ze via Google bij de buurt vinden en die heel snel langskomt met een lijstje met alle mogelijkheden. “Mensen zijn ook onwetend. De tarieven zijn soms moeilijk te vinden op de websites van crematoria of de prijzen staan ​​helemaal niet vermeld. Eigenlijk zou de Nationale Vereniging van Crematoria een aantal standaardpakketten moeten aanbieden.”

De Nationale Vereniging van Crematoria kon nog niet reageren op het onderzoek.

Uitvaartland.nl heeft een vergelijkingssite waar mensen de prijsverschillen in hun eigen gemeente of provincie kunnen zien.



[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *