[ad_1]
Ongeveer een kwart van alle hoofdmaaltijden die mensen in Nederland eten, zijn vegetarisch of veganistisch, blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. Van de zeven hoofdmaaltijden die mensen per week eten, bleek uit het onderzoek dat 63 procent vlees bevatte en 12 procent vis.
“De meeste Nederlanders kozen één of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd. 31 procent at nooit een vegetarische hoofdmaaltijd, terwijl 3 procent altijd vegetarisch at”, aldus het CBS.
De onderzoekers stelden vast dat de overgrote meerderheid wekelijks vlees eet, maar niet noodzakelijkerwijs dagelijks. Ongeveer 43 procent eet één of twee vegetarische maaltijden per week, en nog eens 22 procent eet minstens drie keer per week vegetarische hoofdmaaltijden.
“Van de zeven hoofdmaaltijden in een week geven Nederlanders aan dat er gemiddeld 1,8 vegetarisch zijn. Gemiddeld wordt vlees gegeten bij 4,4 hoofdmaaltijden en vis bij 0,8.” Het is voor het eerst dat het CBS een onderzoek specifiek op maat maakt naar de hoofdmaaltijden die mensen in Nederland dagelijks eten.
Uit het onderzoek bleek ook dat 2,3 procent volledig vegetarisch eet, 2,1 procent soms vis eet, maar nooit vlees, en 0,5 procent volledig plantaardig eet.
Hoogopgeleide mensen eten vaker vegetarisch dan lager opgeleiden, constateert het CBS. 45 procent van de volwassenen met een universitaire opleiding eet altijd of minimaal drie keer per week vegetarisch. Onder hbo-gekwalificeerden daalt dat naar 32 procent en onder hbo- of mbo-geschoolden naar 19 procent. Jongeren en vrouwen vermijden ook vaker vlees dan ouderen en mannen.
Vorig jaar was de zorg voor het klimaat de meest genoemde reden om minder vlees te eten. Anno 2020 was dat nog gezondheid. Ook de prijs van vlees speelde een grotere rol bij de keuze om in 2023 minder of geen vlees te eten dan in 2020.
[ad_2]