Ook koeien blij met project duurzame melkveehouderij: ‘kruidenrijk gras is veel lekkerder’

[ad_1]

Boeren kunnen zich inspannen om de veehouderij milieuvriendelijker te maken, maar blijven erg afhankelijk van het weer, zo blijkt uit het project Duurzame Melkveehouderij Drents.

Toch zijn alle betrokken partijen tevreden over de resultaten, ook de koeien. Ze genieten van het kruidenrijke gras dat hen wordt aangeboden, zegt veehouder Wichard Kievit uit Bunne in het evaluatierapport. “Als ik dit gras voor het voerhek zet, is het sneller weg dan gewoon gras.”

De bedrijfsvoering schoner maken

Kievit is een van de 232 melkveehouders die tussen 2018 en 2023 deelnamen. Met hulp van de provincie introduceerden zij nieuwe productiemethoden om hun bedrijfsvoering schoner te maken. Dit betekent minder belasting voor bodem, water, klimaat of natuur. Kenmerkend is dat boeren zelf doelen stellen voor een schonere bedrijfsvoering en een beloning krijgen van de provincie als ze deze behalen.

“Deze aanpak leidt tot meer bewustwording bij deelnemers dan met maatregelen die de overheid van bovenaf oplegt”, zegt deelnemer Tijmen Nagel uit Beilen.

Uit de evaluatie blijkt dat minimaal de helft van de deelnemers erin is geslaagd de resultaten op één van de genoemde gebieden te verbeteren. Het aanpassen van het koeiendieet, het langer laten leven van de dieren, meer klaver en meer kruidenrijk grasland waren de meest voorkomende maatregelen van boeren. Andere maatregelen zijn onder meer het uitrijden van verdunde mest, het aanpassen van het maaibeleid en het minder jongvee houden. Ook vaker koeien laten grazen is een vaak genomen maatregel.

Droge zomer

Als de deelnemende boeren hun resultaten niet of onvoldoende verbeteren, lag dat vaak aan het weer. Vaak hadden ze de juiste maatregelen genomen, maar een droge zomer maakte die teniet. Naarmate het jaar vordert kan een boer dit niet meer aanpassen.

De veehouderij speelt een niet te onderschatten rol in de opwarming van de aarde. Veevoer komt bijvoorbeeld vaak uit andere delen van de wereld. Deelnemer Aart Brinkman uit Ekehaar zet zich dan ook in om het voer voor zijn dieren zoveel mogelijk uit de omgeving te halen. Hij vindt het niet meer dan logisch om bij te dragen aan een schoon milieu. “Als je verder wilt, moet je je aanpassen. Of je nu een supermarkt, een garage of een melkveebedrijf hebt, je moet met de tijd meegaan.”

Twee derde van het land is bestemd voor landbouw

Naast boeren en provincie waren ook de Drentse Natuur- en Milieufederatie en diverse agrarische belangenorganisaties bij het project betrokken. “In Drenthe doen we het samen”, zegt landbouwvertegenwoordiger Jisse Otter (BBB). “Twee derde van de grond in Drenthe wordt gebruikt voor landbouw. We hebben elkaar dus echt nodig”, aldus Reinder Hoekstra, directeur van de Natuur- en Milieufederatie.

De duurzame melkveehouderij is inmiddels voortgezet onder de titel Sustainable Farming. Dit betekent dat akkerbouwers nu ook kunnen meedoen. Het aantal deelnemers is inmiddels gegroeid naar 387. Volgens projectleider Anet Abbing zit de waarde niet alleen in de gemeten resultaten. “We hebben een aantal partijen op het gebied van landbouw, natuur en overheid bij elkaar gebracht die met praktische oplossingen voor de toekomst komen. Dat is heel waardevol.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *