[ad_1]
Een mogelijke belasting op leegstand wekt belangstelling onder leden van de Tweede Kamer, waar de zorgen over de aanhoudende woningnood in Nederland al jaren hoog zijn. Ondanks politieke inspanningen blijft de stagnerende bouw een probleem.
Tijdens een debat met minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting donderdag kwamen Kamerleden van links naar rechts met voorstellen die de woningbouw zouden kunnen stimuleren en het tekort aan beschikbare woningen zouden kunnen helpen oplossen. Bijna al deze zaken vergen echter tijd, en beslissingen over drastische en dure maatregelen moeten worden genomen door de partijen die proberen een nieuw kabinet te vormen, waarschuwde De Jonge.
D66 en SP zijn van mening dat de leegstand serieuzer moet worden aangepakt door de invoering van een leegstandsbelasting. “Beter gebruik van bestaande gebouwen is een snelle oplossing voor het woningtekort”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. Zo’n belasting is “een stimulans om sneller te renoveren”, betoogde hij.
Een eerdere poging om een leegstandsbelasting in te voeren mislukte in de Tweede Kamer. Sandra Beckerman (SP) hoopt dat er dit keer voldoende steun zal zijn.
Vooral PVV, VVD en NSC maken zich zorgen over grote beleggers die de woningmarkt al een tijdje links laten liggen. De drie partijen proberen sinds de verkiezingen van november een kabinet met BBB te vormen.
De overdrachtsbelasting van ruim 10 procent is een ‘struikelblok’ voor pensioenfondsen, zegt PVV-Kamerlid Barry Madlener. De Jonge erkende ook dat deze belasting ‘het grootste bot in de keel van investeerders’ is.
De belasting zal opnieuw worden geëvalueerd met voorstellen om deze aan te passen. Het is aan het volgende kabinet om hierover een besluit te nemen, aldus De Jonge.
De ChristenUnie en SP willen de winstbelasting die woningbouwverenigingen nu moeten betalen afschaffen. Woningcorporaties moeten zoveel mogelijk kunnen bouwen en dus zoveel mogelijk ruimte hebben om te investeren, betoogden Kamerleden van beide fracties. Ook wil de SP de vennootschapsbelasting voor die sociale woningbouwbedrijven afschaffen.
Volgens De Jonge kost het schrappen van beide belastingen de schatkist 1,5 miljard euro. “Die keuze is eigenlijk aan de kabinetsformatietafel”, zei hij, met het argument dat het een te strenge maatregel was voor een interim-kabinet.
Tijdens het debat werd duidelijk dat een meerderheid in het parlement voorstander is van de invoering van een toekomstige belastingvoordeelbelasting voor vastgoedeigenaren. Volgens de Tweede Kamer is dit ook een kans om de woningbouw te stimuleren.
Dit zou kunnen worden geïmplementeerd tegen de stijgende grondwaarde als het doelbewuste gebruik van grond verandert, bijvoorbeeld wanneer een landbouwgrond wordt goedgekeurd voor gebruik als woonbestemming. De Tweede Kamer verwacht dat hierdoor de grondprijzen zullen dalen en grondspeculatie zal worden voorkomen.
[ad_2]