Geheime operatie is klaar, maar wie gaat ervoor dokken? Hoger btw-tarief blijkt een optie | Politiek

[ad_1]

Operatie Beethoven, het plan van de regering om grote bedrijven als ASML in Nederland te houden, is afgerond. De vraag is nu: wie gaat de kosten betalen? Bedrijven, de rijken, erfgenamen en huiseigenaren kunnen degenen zijn die verliezen. Of gaat iedereen meer BTW betalen op boodschappen en bioscoop? De Tweede Kamer moet kiezen, zo blijkt uit een kabinetsbrief die op deze site te zien is.

Het aftredende kabinet was hier al een tijdje mee bezig het ‘reddingsplan’ om grote bedrijven in ons land te houden. De angst is dat chipgigant ASML bijvoorbeeld toekomstige investeringen niet hier zal doen, maar bijvoorbeeld in Frankrijk, waar het aan minder regels onderworpen is voor de export naar China.

Bovendien heeft de Tweede Kamer in het najaar een hele reeks belastingmaatregelen aangenomen die ongunstig zijn voor grote bedrijven. Zoals de introductie van een belasting op de inkoop van eigen aandelen door bedrijven, maar ook het verhogen van de bankenbelasting en het beperken van de heffingskorting voor expats.

Deze maatregelen waren een pijnpunt voor ASML, maar ook voor andere grote bedrijven, omdat het hen geld kost en het moeilijker maakt om kennismigranten hierheen te halen. “Voeg daarbij het feit dat de volgende regering de kennismigratie nu al aan banden wil leggen”, aldus een insider. “Er was dus haast nodig.”

Het pakket heeft inmiddels vorm gekregen: het kabinet wil de belastingmaatregelen terugdraaien en 1 tot 1,3 miljard euro investeren in de regio Eindhoven, waar veel kennisbedrijven zoals ASML gevestigd zijn. Het punt is: hoe wordt dit allemaal betaald? Voor de investering in Eindhoven was al 500 miljoen euro gereserveerd, de rest van het geld – 500 tot 800 miljoen – komt nu uit het Groeifonds dat het kabinet eerder oprichtte.

Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.



Maar het terugdraaien van de belastingmaatregelen is ingewikkelder. De opbrengsten van deze belastingmaatregelen zijn besteed aan het ondersteunen van de koopkracht van alle Nederlanders. Zo gaat het minimumloon per 1 juli met nog eens 1,2 procent omhoog. De meeste partijen in de politiek in Den Haag willen hier geen einde aan maken. Maar ze willen ook geen bedrijven wegjagen. Het kabinet kreeg daarom de opdracht te zoeken naar alternatieve dekkingsvoorstellen.

Laten schrikken

Het moment waarop de Tweede Kamer strengere belastingmaatregelen voor grote bedrijven invoerde.  Daar wil de regering nu vanaf.
Het moment waarop de Tweede Kamer strengere belastingmaatregelen voor grote bedrijven invoerde. Daar wil de regering nu vanaf. ©ANP/ANP

Ze zijn er nu. Al lijkt de kans groot dat veel Nederlanders schrikken van zijn keuzemenu. Om de belasting op de inkoop van eigen aandelen af ​​te schaffen is een alternatieve dekking van ruim 800 miljoen euro nodig. Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën, CDA) stelt voor om dat bedrag te verhogen door producten en diensten die nu onder het lage btw-tarief vallen, tegen de volle prijs te belasten. Voor sommige producten en diensten geldt nu nog een verlaagd tarief van 9 procent, maar dit wordt daarna een hoger percentage. Nu geldt zo’n lager tarief niet alleen voor eten en drinken, maar bijvoorbeeld ook voor een bezoek aan de kapper en de fietsenmaker, maar ook voor een tijdschrift of een avondje naar de bioscoop. Volgens Van Rij zou dit jaarlijks 814 miljoen euro kunnen opleveren.

Andere opties zijn het verhogen van de winstbelasting voor bedrijven, of het verhogen van de arbeidsongeschiktheidspremie die werkgevers betalen. In dat geval zullen bedrijven zelf de dupe worden. Maar het kabinet heeft ook gekeken naar het verhogen van de belasting op de eigen woning, het zogenaamde eigenwoningforfait. Een verhoging met 0,05 procentpunt levert de staatskas de komende jaren zo’n 400 miljoen euro op en zou de reeds ingevoerde verhoging van de vermogensbelasting kunnen vervangen (box 3). Maar als alternatief zou de Kamer ook kunnen besluiten de schenk- en successierechten extra te verhogen of de spaarders zwaarder te belasten. Dat kan door het heffingvrije vermogen te verlagen van 57.000 euro naar 42.193 euro.

Van Rij legt de opties nadrukkelijk bij de Tweede Kamer, ook omdat het vertrekkende kabinet geen meerderheid meer heeft. De staatssecretaris schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij bereid is samen te kijken naar ‘alternatieve maatregelen’. Toch is de eerste hindernis al overwonnen: Operatie Beethoven heeft vorm gekregen.

Opmerking vindt u onderaan dit artikel. Alleen opmerkingen voorzien van een voor-en achternaam zijn geplaatst. Dat doen we omdat we een debat willen met mensen die staan ​​voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam aan verbinden. Iedereen die zijn naam nog moet invoeren, kan dit doen door rechtsboven op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.

In onderstaande video legt verslaggever Merlijn van Dijk uit wat ASML betekent voor de regio Zuidoost-Brabant:

Bekijk hier al onze video’s over politiek:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *