[ad_1]
Op het fietspad, op de boot naar Vlieland of tijdens een boswandeling: de kans is groot dat je dit paasweekend Duits hoort. Het overgrote deel van de toeristen in Nederland komt uit Duitsland. Wat maakt Nederland zo populair als vakantiebestemming bij onze oosterburen? Drie Duitsers praten.
Gehuld in een roze skipak, met bijpassende roze sjaal en roze muts, is de 4-jarige Duitse Isabella geconcentreerd bezig met het scheppen van zand in een emmer met een roze schepje. Haar 3-jarige zusje Marleen, gekleed in hetzelfde roze skipak, helpt haar met het bouwen van een zandkasteel. Pater Christopher Kemper zit tevreden naast hem op een picknickkleed. Met zijn drieën zijn ze vijf dagen op vakantie in Scheveningen. “Tot nu toe zijn we elke dag naar het strand geweest. Ons hotel ligt bijna naast de deur.”
Attractie van de Nederlandse kust
Twee derde van alle Duitsers gaat naar een kustprovincie. Het merendeel gaat naar Noord-Holland, gevolgd door Zuid-Holland en Zeeland. Ook Martin Pohl, marketingmanager bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congres (NBTC), ziet dat Duitsers vooral voor het strand naar Nederland komen: “De Nederlandse kust is voor veel Duitsers het dichtst bij. Als je bijvoorbeeld in Noordrijn-Westfalen woont, Westfalen, het is drie tot maximaal vier uur rijden met de auto. Dat is dichterbij dan de Duitse Noordzee. Daarvoor moet je langer rijden en de boot nemen, zeker als je naar een mooi gebied wilt. Dat is een mentale limiet, en het duurt langer.”
De korte afstand naar de Nederlandse kust trekt ook Christopher Kemper en zijn twee in het roze geklede dochters. Ze wonen met z’n vieren in Noordrijn-Westfalen en gaan vaak een paar dagen naar zee. “Mijn vrouw moest deze week werken, maar omdat het zo dichtbij is, kon ik alleen gaan. Het is maar drie uur met de auto. Dat is ook ideaal voor mijn dochters. En met Pasen zijn we snel weer thuis samen vieren.”
‘Het voelt als vakantie’
Iets verderop langs de vloedlijn neemt de 25-jarige Lucy Quasten een TikTok-video op. Ze kiest ook voor het Nederlandse strand omdat het zo dichtbij is, vertelt ze. Ze is maar één dag ‘op vakantie’. Ze woont in de buurt van Düsseldorf en is net aangekomen. “Ik ben graag op het strand. Ook al ben ik hier maar een dagje, het voelt als vakantie. Het klinkt misschien gek, maar het ademt hier anders.” Ongeveer drie keer per jaar gaat ze een dagje naar het strand in Nederland. “Dan verzamel ik schelpen en maak ik TikTok-video’s.”
Openheid
Toch ligt de aantrekkingskracht van Nederland niet alleen in het strand. Christopher vertelt dat de vriendelijkheid van de Nederlanders voor hem een reden is om terug te komen: “We houden heel veel van de zee, maar vooral van de mensen hier. Iedereen is ontzettend aardig. Ik heb nog geen onvriendelijke mensen ontmoet. Misschien is het anders als Je woont hier, maar iedereen lijkt positief.”
Toerisme-expert Pohl (NBTC) is het daarmee eens: “Duitsers houden van de vriendelijkheid en openheid van Nederlanders. Het gaat om heel simpele dingen. Je wordt bijvoorbeeld begroet als je een winkel of restaurant binnenstapt. In Duitsland voel je je niet altijd helemaal welkom als een gast.”
Ook het feit dat Nederlanders over het algemeen goed Duits spreken, speelt een rol. “Vooral de oudere generatie waardeert dat enorm. Voor jongeren geldt dat minder, die kunnen zich ook prima redden in het Engels”, zegt Pohl.
Fietscultuur door Duitse ogen
Naast het strand, de vriendelijkheid en de taal mag de fiets niet ontbreken op het lijstje met redenen waarom Duitsers Nederland zo leuk vinden. De Duitse Olga Medlin staat samen met haar man op de Scheveningse Pier te genieten van het uitzicht. Ze is erg enthousiast over de Nederlandse fietspaden: “In Duitsland gooien ze je als fietser gewoon op straat. Dus ga maar, tussen alle auto’s door. Voor fietsers is hier een goede infrastructuur.”
Olga en haar man zijn op vakantie in Den Haag. Ze ontdekten de stad op de fiets. “Het Vredespaleis, het Binnenhof, de Grote Kerk en nu de Scheveningse Pier. Wij zijn voor het eerst in Nederland en willen alle hoogtepunten zien. Met de fiets als het kan.”
Te duur
Is er niets dat Duitsers niet leuk vinden aan Nederland? Pohl: “Duitsers vinden het niet leuk dat het in Nederland in het hoogseizoen zo druk is. Ze houden niet van files en vinden het hier duur.” Lucy Quasten is het daarmee eens: “Voedsel kost hier meer dan thuis.”
Voor Christopher Kemper is de prijs niet zo belangrijk. Hij kan eigenlijk niets bedenken wat hij niet leuk vindt aan Nederland. “Ik begrijp goed dat je hier niet zo hard mag rijden als bijvoorbeeld in Duitsland. Als ik echt iets negatiefs moet zeggen, dan zou ik voor het Nederlands voetbalelftal kiezen”, zegt hij lachend.
Hoeveel Duitsers brengen hun vakantie door in Nederland?
De laatste jaren komen er, afgezien van de coronacrisis, steeds meer Duitse toeristen naar Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat het in 2017 om ongeveer vijf miljoen Duitsers ging, in 2019 om zes miljoen en in 2023 om ruim zeven miljoen Duitsers. De Duitsers zijn in de meerderheid, gevolgd door de Belgen (2,5 miljoen toeristen) en de Britten (2 miljoen toeristen).
Ook steeds meer Spanjaarden en Fransen vinden Nederland als vakantiebestemming. In 2023 kwamen bijna een miljoen vakantiegangers uit Frankrijk naar Nederland. Het aantal Spaanse toeristen is vorig jaar bijna verdubbeld: van 431.000 in 2022 naar ruim 800.000 in 2023.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]