Kinderkoor bestaat 45 jaar. ‘Kinderen voor Kinderen is eigenlijk mijn muzikale basisschool’

[ad_1]

Hele generaties in ons land zijn opgegroeid met Kinderen voor Kinderen. Het Hilversumse kinderkoor viert nu haar 45-jarig jubileum. Het jubileumjaar wordt afgetrapt met een nieuw Koningsspelenlied: ‘Daba die daba daa’.

Naar het BNNVARA-programma Kinderen voor kinderen traditioneel bekende namen worden geassocieerd. Zo schreef Henk Westbroek van Het Goede Doel negen jaar lang liedjes voor het bekendste kinderkoor van Nederland, waaronder de klassieker Ik ben zeker geen Sinterklaas . En Tjeerd Oosterhuis was elf jaar als muziekproducent aan het programma verbonden. Ook hedendaagse artiesten zijn erbij betrokken, zoals rapper Donnie. Glenn Faria schreef één van de vele albums, samen met rapper Sjaak.

Springplank voor talent

Het koor bleek bovendien een springplank voor veel zangtalent. Laura Vlasblom en zus Karin, uit Drachten, zongen in 1981 bij Children for Children, samen met Mandy Huydts en Marjon Keller, met wie ze later de meidengroep Frizzle Sizzle vormden en in 1986 voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival gingen.

Laura Vlasblom heeft er goede herinneringen aan. “Mijn moeder had gezien dat er audities werden gehouden voor het Vara kinderkoor, ik wist niet dat dat Kinderen voor Kinderen was. Ze vroegen of ik ook een zus had en we werden allebei aangenomen. Destijds waren het alleen maar kinderen uit het Gooi, later kwamen ze overal vandaan. Mandy Huydts kende ik al van ballet en gymnastiek. Ze zat ook bij mij in de klas en zo zijn we vriendinnen en koorgenoten geworden. Marjon was drie jaar jonger, maar ze kon goed zingen en had precies het geluid dat we wilden voor onze groep, die later bekend werd als Frizzle Sizzle.”

Stemmen

Vlasblom mocht al snel een solo doen in het koor. ‘Ik ben verouderd Op een onbewoond eiland en zong het lied Verliefd op plaat en televisie was ik daar erg trots op. Maar mijn zus mocht echt veel liedjes zingen. Ik herinner me dat het een beetje competitief was, maar mijn moeder zei dat mijn tijd zou komen en dat was waar. Toen ik 15 was, gaf het koor mij de kans om de rol van Wendy in de film te spelen Peter Pan spreken. Ik heb er nog steeds veel stemacteerwerk uit gehaald. Ik heb veel voor Disney gedaan, zoals de titelrol van De kleine Zeemeermin En Aladdin en ik ben de stem van Barbie geweest.”

Vooral van oprichter Flory Anstadt heeft ze veel geleerd, vertelt ze. “Kinderen voor Kinderen is eigenlijk mijn muzikale basisschool, ik heb geleerd dingen te interpreteren en met tekst om te gaan. Hoe je kunt zingen wat je werkelijk bedoelde. Die instructies gebruik ik nog steeds in de stemacteer- en zangworkshops die ik geef. Ik heb daar mijn hele leven profijt van gehad. Voor mij was het vol tranen toen ik Kinderen voor Kinderen moest verlaten omdat ik te oud werd.”

‘Veel geleerd’

Ook de Grieks/Nederlandse zangeres/presentatrice Stefania beleefde een bijzondere tijd bij het kinderkoor. “In 2014 was ik er klaar mee The Voice Kids en wilde doorgaan met zingen. Toevallig zag ik op televisie dat ze auditie hielden voor Kinderen voor Kinderen. Ik wist het helemaal niet, maar ik werd aangenomen toen ik een jaar of 11, 12 was. Ik heb het twee jaar gedaan en heb er echt veel van geleerd. Bijvoorbeeld van Lucia Marthas hoe ik dansen en zingen kon combineren zonder buiten adem te raken. Ik mocht het liedje doen: Nu het feest voorbij is . We hebben vier keer in een uitverkocht Ahoy opgetreden en ook Carré was erg leuk.”

Het markeerde het startschot van een carrière die zich uitstrekte tot buiten onze landsgrenzen. In 2021 vertegenwoordigde Stefania Griekenland op 17-jarige leeftijd op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, waar ze tiende eindigde. Dit jaar was zij, naast Joost Klein, een van de kunstenaars die streden om een ​​plekje. “Ik hoop ooit weer voor Nederland te spelen.”

‘Tietenliedje’

Ook zangeres EliZe (Elise van der Horst) komt uit de sterrenkwekerij. “In het begin was ik een verlegen kind. De eerste vier jaar kon je mij nergens op het scherm zien, ik zat verborgen achter de anderen. Mijn familie zei altijd ‘laten we de verrekijker pakken’.”

EliZe werd naar voren geschoven voor de cijfers Poster En Het tietenlied zingen. “Dat laatste zou ongelooflijk zijn geweest als iemand van 8 het had gezongen, maar voor mij was het op dat moment echt het einde van de wereld. Ik was zo plat als een dubbeltje en dan moet je dat zingen. Ik zat pas in mijn tweede jaar van de middelbare school en ik dacht echt dat ze me gingen pesten. Maar er waren eigenlijk meer kinderen die het moedig vonden. Ik heb het lied vele malen gezongen tijdens optredens. Mensen vinden het altijd leuk om ernaar te luisteren en iedereen zingt uit volle borst mee.”

Ze denkt met veel plezier terug aan haar tijd bij Kinderen voor Kinderen. “Ik heb mogen samenwerken met hele bijzondere mensen die al overleden zijn, zoals Toon Hermans en Sylvia Millecam.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *