Grootste overwinning in Team Challenge voor Laura Zwart, als door wonder hersteld van zware blessure

[ad_1]

Het Indoor Friesland Dream Team Alert won zaterdag de Team Challenge dressuur met aanvoerder Britt Dekker in de gelederen. De grootste overwinning was echter voor Laura Zwart. De renner uit Oosterwolde lag in juli nog op de intensive care met dertien gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen, een klaplong en een gekneusde long.

Het is een wonder dat Zwart ruim drie maanden later met haar QSHS-dressuurteam in de WTC-hal in Leeuwarden reed. Ze reed triomfantelijk, niet vanwege de keurige dressuurrit in de Z2-klasse, maar omdat ze meedeed. “Eerlijk gezegd kan ik het zelf nauwelijks begrijpen. Ik had geluk en kreeg daarna geweldige hulp van mijn partner Eric Naberink, paardenvriend Yvonne Snieder en mijn familie.”

Twee ongelukkigen

De tienvoudig Fries kampioen kan er nog steeds niet overheen komen en schudt haar hoofd. Ze begon onlangs half rechtop te slapen en had pijn. “Daarom ontroert het mij. Ik had aan het einde van de rit tranen in mijn ogen in de wedstrijdring, van trots en emotie”, meldde de 47-jarige renner. “Het paard moest onlangs ook een operatie ondergaan. Er reden hier eigenlijk twee ongelukkigen.”

Het ongeval gebeurde in juli. Toen Zwarts een jong paard in een gangpad beklom, stond ze met één voet in de stijgbeugel, met de andere zwaaide ze over het paard heen, maar kwam vast te zitten in de staart. Het paard begon te bokken en gleed uit, de berijder kwam op de betonvloer terecht. “Voor zover ik het me kan herinneren, ging toen het licht even uit. Gelukkig was er snel iemand ter plaatse.”

Opgeven is geen optie

De grootste medische zorgen betroffen een ingeklapte long en een gekneusde long, waardoor ze drie dagen op de IC lag. “Maar hoe erg het er ook uitzag, mijn overtuiging was altijd: opgeven is geen optie.” Het heeft haar op een positieve manier beïnvloed. “Ik ben erg dankbaar.”

“Zodra het mogelijk was, werd mijn sleutelbeen direct geopereerd door chirurg Eelco Fennema, pas daarna kon het herstel beginnen. Het leek hopeloos, maar ik had de gedachte om zo snel mogelijk weer op het paard te willen stappen. Uit de sportpsychologie heb ik geleerd dat positief zijn kan helpen.”

De revalidatie van Laura Zwart vond toen vooral plaats op de hometrainer. Fysiotherapeut Mark Schuiling hield haar weer op de been met Autonomy Restoring Therapy (ART), een behandeling met lange naalden om een ​​betere doorbloeding te stimuleren. “Soms was ik helemaal bezweet tijdens de oefeningen, maar ik merkte altijd na het douchen dat ik me een stuk fitter voelde. Dat was het begin van het herstel.”

Ook haar 9-jarige ruin ZAV Lumen Jackson zat in de problemen. Het paard raakte zo gewond dat dierenarts Aart Schutrups van Wolvega Horse Clinic slechts 20 procent kans op goed herstel gaf. “Daar hebben wij ook geluk mee gehad.”

Yvonne Snieder, tevens lid van Zwart’s Challenge team QSHS, bleef trainen en strijden voor haar ZAV Lumen Jackson. “Dat betekent dat wij met ons team hier in Leeuwarden naar buiten kunnen komen.” Het team wordt gecompleteerd door Aleida Elzinga.

Zwarts partner Eric Naberink steunde haar door dik en dun. Hij trainde de paarden in de handelsstal.

“Het ongeluk in de stal heeft mij veranderd. Ik geniet veel intenser van alles. Binnenkort ga ik verder studeren in de sportpsychologie met als doel andere mensen te helpen met mijn ervaringen.”

Britt Dekker

De prijs van de Horse Clinic Wolvega Team Challenge ging zaterdag naar het Indoor Fryslân Dream Team met Britt Dekker als scherpzinnige teamleider. Ze kreeg het niet cadeau en moest haar dressuurrit met Eve onderbreken. Na een kort gesprek met de jury kwam ze weer op het goede spoor. Dekker reed rustig verder en maakte er een sterke rit van. “Ik vond het leuk om hier te rijden.” Ze won met teamgenoten Dinja van Liere met McLaren en Danielle Heijkoop met Mac Toto USB. Het enthousiasme in de Challenge vraagt ​​net als bij de vorige editie een betere plek in het programma. Het vond nu plaats op zaterdagochtend voor matig bezette tribunes.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *