[ad_1]
De vlag die vroeger werd gedragen als een koning of koningin Leeuwarden bezocht, is terug in de Friese hoofdstad. Burgemeester Sybrand Buma nam de vlag dinsdagmiddag in ontvangst uit handen van Saskia van Vliet-Feenstra, die de vlag jarenlang in een doos op zolder had bewaard.
Toevallig kwam Ad Fahner, verbonden aan Historisch Centrum Leeuwarden en expert op het gebied van Leeuwarden, de vlag tegen. ,,Ik had er nog nooit van gehoord. Maar ik zocht naar het jaar waarin Koningin Juliana de begraafplaats in de Grote of Jacobijnerkerk bezocht. Dat bleek op 25 september 1950 te zijn geweest. In een artikel van 23 september werd melding gemaakt van een ‘heel bijzondere vlag’. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid.”
Fahner heeft samen met Nykle Dijkstra van HCL onderzoek gedaan en nog meer artikelen gevonden waarin de vlag werd genoemd. De meest recente was in 1950 toen koningin Juliana niet alleen de Grote Kerk bezocht, maar ook een officieel bezoek bracht aan Leeuwarden. Gepensioneerd gemeenteambtenaar Hendrik Feenstra hing vervolgens de vlag uit. In het stuk stond ook dat het een familiestuk was.
Via een overlijdensbericht vonden Fahner en Dijkstra de naam van de kleindochter van deze Hendrik Feenstra. “Ze reageerde enthousiast toen we vroegen naar de vlag. Het stond op haar zolder in Veldhoven, netjes in een doos. Het werd van generatie op generatie doorgegeven. En ze had het Fries Museum al gevraagd of ze de vlag wilden. Dat leverde destijds niets op.”
Paardenbestuurder
Fahner ontdekte dat een zekere Pier Prins de vlag in 1814 kocht. Hij was paardendrijver en deed dit ook toen koning Willem I Leeuwarden bezocht in 1814. Hij liet de tekst ‘Eerbetoon aan Koning Willem I’ op de vlag aanbrengen. Hoe het doek van Prins bij de Feenstra terecht is gekomen weet Fahner niet. Nou ja, de familie bestond toen uit schippers die onder meer in Amsterdam en Rotterdam de vlag wapperden en tijdens koninklijke bezoeken de vlag aan de mast hesen.
Op de vlag staat naar koning Willem I ook Willem II afgebeeld die Leeuwarden in 1841 bezocht bezocht. Elf jaar later, in 1852, werd een bezoek van Willem III in de vlag vermeld. Dit zette zich voort bij koningin Wilhelmina in 1905 en in 1950 bij koningin Juliana, toen een afstammeling van de Feenstra’s nu gemeenteambtenaar was.
“Maar ook buiten koninklijke bezoeken wapperde de vlag op het Hofplein”, zegt Fahner. Omdat de voorouders van burgemeester Sybrand Buma de vlag vast gezien moeten hebben, leek het hem leuk als hij als burgemeester de vlag zou ontvangen. Voorlopig krijgt de koninklijke vlag een plaats in het HCL. Fahner onderzoekt nog of de vlag tijdelijk kan worden getoond.
[ad_2]