Sneker winkeliers willen niet meer groen, maar meer reuring in de binnenstad. ‘Wie groen wil, gaat maar naar een park’

[ad_1]

Ondernemers in Sneek vinden dat de gemeente te veel investeert in vergroening. Winkeliers zien graag meer levendigheid in hun binnenstad.

Die wens kwam dinsdagavond uit tijdens de eerste van vier avonden georganiseerd door de gemeente Súdwest-Fryslân over de toekomstvisie voor de binnenstad van Sneek. De kantine van het gemeentehuis zat dinsdag vol met zestig ondernemers. Door middel van verklaringen wilde de gemeente achterhalen hoe winkeliers hun stad in 2050 voor zich zien.

Moeten er meer evenementen komen of niet, moet er meer ruimte komen voor woningbouw? Gespreksleider Bram Nauta bracht dit soort kwesties aan de orde. De avond stond in het teken van grote kritiek van enkele ondernemers op de lopende proef om de binnenstad autovrij te maken. Vier toegangswegen naar de stad zijn dagelijks afgesloten van 12.00 uur tot 17.00 uur. Dat er nog steeds 18.00 uur op de borden staat, is een punt van kritiek van winkeliers, omdat de gemeente zelf dit nieuwe tijdstip heeft voorgesteld, maar het nog nergens staat aangegeven.

Parkeergarage

Wethouder Bauke Dam gaf voorafgaand aan de presentatie toe dat het proces dagelijks de hele raad aangaat. Dagelijks krijgt het gemeentehuis telefoontjes of opmerkingen over een autoverbod op de stadsgrachten. Volgens hem is in het verleden met de Vereniging Ondernemend Sneek (VOS) vastgesteld dat er sprake is van een teruggang in het winkelaanbod in Sneek. “Deze proef is één van de maatregelen waarmee we willen kijken hoe we de binnenstad aantrekkelijker kunnen maken.”

De ondernemers zien de test als een verslechtering van de toegankelijkheid. Dat lieten ze ook blijken op de vraag of er meer of minder parkeerplaatsen moeten komen. Ze willen meer parkeerplaatsen voor hun bedrijf. Bij voorkeur een extra parkeergarage. Op de vraag of ze meer geveltuinen en meer groen willen, antwoordt de meerderheid dat ze meer bezoekers willen. “Als je groen wilt, ga dan gewoon naar een park.”

Binnenstadmanager Jan Gerbrand Krol ziet het liefst dat iedere ondernemer zijn best doet om naar de buitenwereld te communiceren dat Sneek goed bereikbaar is. Dat is lastig als je het gevoel hebt dat de gemeente tegen je is, merkte iemand op. Door de autovrijtest is er geen vertrouwen meer in de gemeente. ‘Los dat eerst op voordat je begint met een visie’, was de oproep.

Vacature

Op de vraag of leegstaande winkelpanden gevuld moeten worden met kantoren, maatschappelijke functies of woningen, wordt de voorkeur gegeven aan maatschappelijke functies. Maar het publiek geeft aan liever terug te willen komen op de vraag waarom er vacatures zijn. Volgens hen komt dit door de slechte bereikbaarheid. Ook kan de gemeente een leegstandsboete opleggen. Een eigenaar is dan verplicht een bestemming voor zijn gebouw te vinden.

Krol zou kunnen zeggen dat er binnenkort zeker meer commotie zal zijn. Er zijn plannen om de iconische Waterpoort in de herfst en winter aantrekkelijk te maken voor bezoekers door er op regelmatige tijden een waterorgel te laten spelen. De opening van het watersportseizoen wordt uitgebreid naar de binnenstad met viswedstrijden en stand-up paddleboarden en er komt meer street art, waaronder een street art walk. Grote mobiele containers met bomen zullen de straten opfleuren en onder de duikers in de grachtengordel komt nieuwe verlichting.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *