Irritatie om ‘intimiderende’ motorcrossers in Nieuwe Pekela. Hoe is de overlast te temperen?

[ad_1]

Een ‘grote groep’ motorrijders op crossmotoren zorgde afgelopen weekend voor gevaarlijke situaties aan het Heeresmeer in Nieuwe Pekela. Er moet een einde komen aan het langlaufen in het natuurgebied.

Dat stelt Samen voor Pekela-groepsleider Grietje Smit-Norder voor. Fietsers moesten ‘alle kanten op manoeuvreren’ om de motorrijders te ontwijken. “Mensen waren woedend”, zegt ze geïrriteerd over het gedrag van de ‘grote groep’. Smit-Norder: “Het was echt intimiderend.”

Bermen zijn beschadigd en het fietspad ligt onder de modder. Wandelaars en fietsers die wilden genieten van een zonnig weekend in de natuur stonden voor een onaangename verrassing, aldus de wethouder.

Burgemeester Jaap Kuin ergert zich al jaren aan motorrijders in de buurt van het natuurgebied. “Helaas vindt het crosscountryracen op Heeresmeer erg vervelend plaats.” Kuin wilde vorig jaar al maatregelen nemen. De portefeuillehouder van orde en openbare veiligheid heeft geen oplossing.

Meerdere eigenaren

Het gebied ligt naast een zandwinlocatie. Handhaving is lastig omdat het eigendom is van meerdere eigenaren. Gemeenteambtenaren kunnen geen melding doen op het terrein van de zandwinner of Staatsbosbeheer. Ten tweede kan het gebied van vele kanten worden benaderd en van evenveel plaatsen worden verlaten. Sluiten is niet mogelijk, omdat er ook landbouw plaatsvindt.

En hoewel Kuin al langer op de hoogte was van het probleem, heeft het afgelopen half jaar niemand aangifte gedaan bij de politie. “We zien niet dat mensen het 0800-nummer of 112 hebben gebeld”, zegt hij. “Als u er hinder van ondervindt, bel dan 112”, dringt de burgemeester aan. Hoe meer meldingen, hoe sneller agenten toezicht kunnen houden.

In het verleden gebeurden er tijdens het racen in de buurt van Heeresmeer ernstige ongelukken, vertelt Kuin. Het gebied is hier niet op ingericht. Mensen kunnen ook bellen als ze weer thuis zijn. “Zij (kruisers red. ) zijn er vaak niet voor een uur, maar langer.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *