Vegetariërsbond eist recht op vegetarisch eten in ziekenhuis. Martini Ziekenhuis in Groningen ‘goede uitzondering’

[ad_1]

Iedereen die in een ziekenhuis of andere zorginstelling is opgenomen, moet daar altijd zonder problemen een vegetarische maaltijd kunnen krijgen.

Dat is de strekking van een door duizenden mensen ondertekende petitie die de Vegetarische Unie dinsdag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. “Iedereen die de pech heeft om in een ziekenhuis of zorginstelling terecht te komen, heeft geen recht op vegetarische of plantaardige voeding. We moeten maar afwachten wat de instelling de patiënt te bieden heeft”, zegt de vereniging, die dit wel meent. verouderd.

Maar volgens een woordvoerder zijn er goede uitzonderingen, zoals het Martini Ziekenhuis in Groningen en het Radboud in Nijmegen, en ook Erasmus in Rotterdam is volgens hem op de goede weg.

“Voor gedetineerden is de zaak beter geregeld”, zegt de club. Patiënten moeten nu echt “complete en gevarieerde vegetarische of plantaardige maaltijden met verse ingrediënten” kunnen krijgen.

Plantaardig voedsel

Vorig jaar steunden zevenhonderd zorgprofessionals een manifest voor plantaardige voeding als standaardmenu in ziekenhuizen, een initiatief van Patrick Deckers, orthopedisch chirurg in het Zuyderland ziekenhuis in Limburg. Hij wees er bij die gelegenheid op dat plantaardig eten alleen al in elf ziekenhuizen in New York de standaard is.

Ziekenhuizen bepalen samen met hun cateraars wat er gegeten wordt.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *