Wie op huidskleur oordeelt, is een racist. Ook als hij het niet zo bedoelt | Dit vindt de hoofdredactie

[ad_1]

Johan Derksen woont in Grolloo, in ons verspreidingsgebied. Dit betekent dat als hij opnieuw in opspraak komt, wij er meer aandacht aan zullen besteden dan wanneer het een vergelijkbare televisiepersoonlijkheid uit Limburg zou zijn.

Toch staan ​​wij niet te trappelen om iedere uitspraak van Derksen te volgen. Dat we het deze week hebben gedaan, heeft niets met hem te maken. Het punt is dat de reacties op Derksen (of misschien wel het gebrek daaraan) racistische uitspraken normaal maken. Dat is toegestaan en dat willen we niet onvermeld laten.

Het begint met de uitzending zelf, waarin Derksen zegt dat PvdA/GroenLinks-Kamerlid Habtamu de Hoop niets mag zeggen over het belang van de Friese taal, omdat hij een Afrikaanse achtergrond heeft. Er wordt gelachen aan tafel, en zelfs als je er een tijdje over nadenkt, neemt niemand er aanstoot aan. Terwijl zijn woorden onvervalst racistisch zijn.

De jeugdvriend die we vervolgens aan het woord lieten , zegt dat Derksen geen racist is en dat hij niets anders doet dan de mening van de meerderheid van Nederland vertolken. Wacht even, jeugdvriend: dit zou dus de mening van ‘Nederland’ zijn? Als dat zo is, moet ‘Nederland’ zich schamen en verder kijken dan zijn neus lang is. In Nederland hebben ooit alleen blondharige mensen met blauwe ogen gewoond. Wij zijn veelkleurig en dat betekent dat ook iemand met een een andere kleur zou een Fries kunnen zijn.

Zo werd mijn fantastische kapper geboren in Ethiopië. Ze heeft een mooie bos donkere krullen en haar huid is goudbruin. Haar achternaam is Kloosterman en ze is zo Gronings als wat dan ook. Ja, dat is mogelijk.

Oh ja, die jeugdvriend van Derksen zegt ook dat er op alle slakken zout wordt gestrooid. Dat sluit mooi aan bij het gezeur dat je vaak hoort, ‘dat je in dit land niets meer mag zeggen’. Dat is complete onzin.

In Nederland kun je bijna alles zeggen en doen. Maar als het zwemt als een eend, kwaakt als een eend, dan is het hoogstwaarschijnlijk een eend. Dus als Derksen, alsof hij een racist is, oordeelt op basis van huidskleur en volhardt in zijn uitspraken als racist, dan is hij zeer waarschijnlijk een racist. Dat kunnen wij ook zeggen, ook al beweert hij later dat hij het niet racistisch bedoelde.

Het doet Derksen geen goed om het slachtoffer te spelen. Hij houdt ervan om de grote jongen te zijn. Als hij echt een grote jongen is, moet hij toegeven dat hij ongelijk had.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *