Voetbalster Vivianne Miedema uit Hoogeveen is terug na ‘een emotionele achtbaan’ en maakte eerste speelminuten na ernstige blessureVoor de Hoogeveense voetballer Vivianne Miedema waren ‘de afgelopen 310 dagen een emotionele en fysieke achtbaan’. Dit zegt de 27-jarige uit Drenthe na haar eerste speelminuten in het shirt van Arsenal na haar zware knieblessure.

“Je begrijpt pas wat het betekent om te herstellen en terug te komen als je het zelf meemaakt”, zegt Miedema, die zondag tot ver in de tweede helft invaller was voor Arsenal tegen Bristol City. “Aanvankelijk was ik verdrietig en boos toen ik mijn knie blesseerde. Daarna werd ik ongerust en bang voor de operatie en de hele revalidatie. Ik vond het moeilijk om mijn lichaam weer te vertrouwen. Ik heb tegenslagen gehad, maar heb ze overwonnen. Dat gaf mij het vertrouwen dat ik weer op het veld zou staan.”

Doelendief Miedema liep in december 2022 tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyonnais een kruisbandblessure op. Ze stond daarna 310 dagen aan de kant en miste daardoor ook met het Nederlands elftal het WK in Australië en Nieuw-Zeeland.

Soms doen we dingen op de automatische piloot

De topscorer aller tijden van het Nederlandse elftal heeft tijdens haar revalidatie geleerd te genieten van kleine dingen. “Soms doen we dingen op de automatische piloot en waarderen we bepaalde momenten in ons leven niet genoeg. Tijdens mijn revalidatie heb ik geleerd dat ik veel meer moet genieten van grote, kleine en bijzondere momenten in mijn leven”, aldus Miedema.

Ze bedankt de eveneens gewonde meisjes die haar tijdens haar revalidatie in de sportschool hebben ondersteund. “Bedankt dat je me hebt gemotiveerd en me al die maanden bent blijven aanmoedigen. Ik kan niet wachten om jullie allemaal weer op het veld te zien. En ik bedank mijn andere teamgenoten dat ze altijd op je konden rekenen als ik je nodig had. Ik ben blij dat ik weer met je kon spelen. Het is alsof ik nooit ben weggeweest.”

Vivianne Miedema toonde meteen haar klasse

Miedema toonde bij haar rentree na elf maanden in het shirt van Arsenal meteen haar klasse. Ze maakte een mooie pass naar Beth Mead, die ook haar partner is. Mead miste net het scoren en maakte afgelopen weekend haar rentree bij de Londense club. De Engelse international kampte met dezelfde kruisbandblessure als Miedema, maar liep die een maand eerder al op.

Miedema werd pas in blessuretijd geïntroduceerd bij de 2-1-zege op Bristol City. Volgens de Zweedse Arsenal-coach Jonas Eidevall is het nog vroeg en zal het nog wel even duren voordat de Hoogeveener weer een volledige wedstrijd aankan. “We zijn nog vroeg in het proces”, aldus de Zweed. “Het plan was altijd dat Vivianne, als alles goed ging, de selectie voor Bristol City kon maken. We hebben een plan met haar, in samenwerking met het Nederlandse team.”

Hoogeveense mag speelminuten maken tegen Schotland

Miedema is door bondscoach Andries Jonker opgeroepen voor de Nations League-duels van Oranje tegen Schotland. De thuiswedstrijd wordt vrijdag gespeeld in het NEC stadion. “Ik heb met Vivianne en Arsenal gesproken en gekeken naar de mogelijkheden”, aldus Jonker. “Vivianne traint mee met de groep bij Arsenal. Ook kan ze bij ons met de groep trainen. Als dat goed gaat, is het mogelijk dat ik haar ga inzetten in de wedstrijden tegen Schotland.”

Arsenal-teamgenote Katie McCabe, die in de Women’s Super League-wedstrijd tegen Bristol City tweemaal scoorde, is in ieder geval erg blij voor Miedema. “Ze heeft de laatste tijd zo hard gewerkt. Binnenkomen was een speciaal moment voor haar en het team”, aldus McCabe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *