OM eist celstraf tegen pakketbezorger (27) uit Sint Jacobiparochie vanwege oplichting: ‘Ik wil mensen niet meer pijn doen’

[ad_1]

Een 27-jarige vrouw uit Sint Jacobiparochie heeft dinsdag een gevangenisstraf van drie jaar – waarvan één jaar voorwaardelijk – gekregen wegens fraude en verduistering.

De vrouw werkte tussen 4 januari en 11 juli vorig jaar als pakketbezorger voor koeriersbedrijven en bestelde – zeker 137 keer – goederen voor mensen die op haar vaste route woonden.

Ze bestelde bijna 17.000 euro op krediet en liet de slachtoffers daarvoor betalen. Ze veranderde de afleveradressen van deze mensen naar het afhaalpunt van het bedrijf waarvoor ze werkte en nam de spullen vervolgens zelf mee.

Haarverzorgingsproducten

Het betrof ruim 83 haarverzorgingsproducten, 26 paar Panama Jack- of Dr. Martens-laarzen, tien parfums, drie telefoon- en/of tablethoezen en een laptop en tweemaal een toiletmat. Vervolgens verkocht ze de items op Facebook of Vinted.

Op 6 juli heeft de vrouw een dorpsgenoot opgelicht door zich op Facebook voor te doen als het bedrijf Hentech in Zürich dat een jacuzzi te koop aanbood. De dorpsgenoot deed een aanbetaling van 75 euro, maar de jacuzzi werd niet afgeleverd.

Verduisteringspakketten

Ook werden verduistering van pakketten in het kader van een persoonlijke arbeidsrelatie en het witwassen van geld ten laste gelegd. De vrouw werd vorig jaar op 25 juli gearresteerd. Ter terechtzitting bekende zij vrijwel alle feiten. Ze was al twee keer eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten en gaf geldgebrek als reden voor de recidive.

“Je hebt gewoon weinig aandacht besteed aan wat we hier doen”, concludeerde rechter Monique Dijkstra. ‘Je was gewaarschuwd. Er stonden nog twee flinke voorwaardelijke gevangenisstraffen te wachten.’

‘Ik had geld nodig’

“Ik begrijp het zelf ook niet”, reageerde de zeer emotionele verdachte. “Ik had geld nodig, maar ik had het op een andere manier moeten oplossen.” Ze zit in de schuldsanering en heeft daardoor weinig te besteden.

De vrouw zou ruim tienduizend euro hebben verdiend met haar praktijken en het Openbaar Ministerie wil dat ze dit terugbetaalt. Volgens het Openbaar Ministerie kunnen de meeste schadeclaims van slachtoffers ook worden toegewezen.

Verminderde aansprakelijkheid

“Geld verdienen is blijkbaar belangrijker voor mevrouw dan het vertrouwen dat mensen hebben in pakketbezorgers”, zegt officier van justitie Sus Broekstra. Samen met de reclassering constateerde zij dat de verdachte minder aansprakelijk was. De vrouw lijdt onder meer aan een autismespectrumstoornis en een persoonlijkheidsstoornis met asociale, narcistische en borderline trekken.

Naast de gevangenisstraf voor de laatste feiten wil de officier ook dat één van de twee eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraffen – twaalf maanden – nu wordt uitgevoerd.

‘Ik wil dit echt niet meer’

Advocaat Paul Logemann benadrukte dat tijdens eerdere verhoren nog niet duidelijk was aan welke aandoeningen de vrouw leed. “Deze jonge moeder moet zo snel mogelijk behandeld worden. Wij als samenleving hebben daar belang bij.”

Logemann stelde daarom voor de gevangenisstraf te beperken tot 24 maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk. De verdachte zit al bijna tien maanden vast. “Zware en intense maanden”, zei ze. “Ik wil dit echt niet meer, ik wil mensen geen pijn meer doen.”

Uitspraak: 30 april

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *