WWF: ontbossing neemt nog toe, ondanks beloftes wereldleiders

[ad_1]

Het grootste deel van de ontbossing vindt plaats in tropische regenwouden. Vorig jaar ging daar ongeveer 4,1 miljoen hectare bos verloren. “Ontbossing in de drie grootste tropische regenwouden (in Congo, Zuidoost-Azië en het Amazonegebied) zou kunnen leiden tot een mondiale klimaatramp”, schrijft het WWF.

In tropische gebieden gaat nu zoveel bos verloren dat er meer CO2 vrijkomt dan het kan opnemen. Dit komt onder meer doordat delen van het regenwoud worden platgebrand om ruimte te maken voor bijvoorbeeld de landbouw. Dit is vaak illegaal. Het WWF heeft samen met Wageningen Universiteit en Research en Deloitte een systeem gecreëerd dat met behulp van kunstmatige intelligentie kan voorspellen waar illegale ontbossing kan plaatsvinden. “Zo kunnen lokale overheden tijdig ingrijpen”, zegt de natuurorganisatie.

Ook het WWF heeft onderzocht of het nog haalbaar is om de ontbossing in 2030 te stoppen. “Als wereldleiders en bedrijven hun beloftes nakomen en actie ondernemen, kunnen ze de bossen nog redden.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *