Slowaken massaal de straat op tegen hervormingsplan publieke omroep | Buitenland

[ad_1]

Duizenden Slowaken gingen donderdag de straat op in de Slowaakse hoofdstad Bratislava om te demonstreren tegen plannen van de links-nationalistische regering van premier Robert Fico. De demonstranten verzetten zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen. De oppositiepartij Progressief Slowakije had opgeroepen tot de demonstratie.

In maart presenteerde de regering van Fico, die in oktober vorig jaar als premier aan de macht kwam, een wetsvoorstel om haar greep op RTVS te versterken. De omroep moet onder een andere naam verder en er komen ook twee nieuwe raden: één die zich bezighoudt met het management en één die zich richt op de inhoud. De politiek zou directe invloed hebben op die raadsleden en zouden worden benoemd door de regering en het parlement.

Volgens Progressief Slowakije vormen de plannen een bedreiging voor de democratie in het land. Ook journalisten en de EBU, een Europees samenwerkingsverband voor publieke omroepen waar RTVS deel van uitmaakt, hebben hun verzet geuit. Ze vrezen dat de regering van de zender een propagandakanaal wil maken.

Het parlement, waarin de regeringscoalitie een meerderheid heeft, zal naar verwachting in juni een besluit nemen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *