Column | Rode leugens – NRC

[ad_1]

We worden nu door allerlei media gewaarschuwd voor nepnieuws van de Russen, die met trollenlegers de verkiezingen zouden willen beïnvloeden. Welke dan ook. Ik had liever gezien dat onze media ons waarschuwden voor nepnieuws van eigen bodem. Zoals toen Yesilgöz ons de geest na de reis presenteerde. Dit had niet alleen gevolgen voor de verkiezingen, maar ontmantelde ook een functionerende regering. Later bleek dat er in 2023 tien extra reizigers in Nederland waren toegelaten. Worden we gewaarschuwd voor nieuwe leugens van die trollenfabriek? Nee, want dat heet een denktank.

Caroline van der Plas was dinsdag aanwezig Op 1 om zijn eigen virale nepnieuws te verspreiden: dat onze boeren voedsel produceren. Als voorbeelden noemde ze kwark, zuivel, vlees en eieren, waaruit bleek dat Caroline veehouders bedoelt als ze het over boeren heeft. Alle maïs, soja en graan dat aan veehouderijen wordt gevoerd, moet ergens worden geoogst. In termen van calorieën produceren onze ranchers geen voedsel, ze verspillen het. Kortom, dankzij de veehouderij importeert Nederland veel meer voer dan het exporteert. Toch mag deze coalitiepartner ongehinderd zijn nepnieuws overal uitrollen: wat produceren onze veehouders? Voer! Ik heb nog niet meegemaakt dat een presentator van een talkshow Caroline met de feiten confronteert. Dat deed de dinsdag ook niet, het deed haar zelfs stralen met: “Voor elke koe die in Nederland verdwijnt, komen er elders in de wereld twee terug die ook meer uitstoot veroorzaken.” Er werd haar niet gevraagd waar ze dat vandaan haalde. Intussen wist ik niet of ik daarheen moest gaan Geest neuken of te Op 1 keek. Russische trollenlegers die ons willen bombarderen met nepnieuws hebben iets te bieden.

Dan Wilders, de derde renner van de coalitie. Dit heeft ertoe geleid dat 23,5 procent van de Nederlandse kiezers gelooft dat alle problemen door migranten worden veroorzaakt en dat 23,5 procent de meerderheid van de bevolking vormt. Nederland is vol, zegt hij, maar niet omdat de helft van het landoppervlak in beslag wordt genomen door de eerder genoemde veehouderij. Zelfs niet omdat er 100 miljoen kippen, 11,3 miljoen varkens, 3,9 miljoen koeien en 467.000 geiten in onze huizen wonen en genoeg stikstof produceren om een ​​bouwstop te veroorzaken. Nee, woningtekorten worden veroorzaakt door migranten en Wilders zal ze op magische wijze verwijderen zodra Caroline haar koeientruc heeft voltooid.

We hebben niet veel te vrezen van Omtzigt als het gaat om virale leugens. Hij is veel te attent om ons in zijn nepnieuws te laten trappen. Dat maakt hem te traag om viraal te gaan, zeker als hij omringd wordt door coalitiepartners met de leugen in turbomodus. Wat ik niet begrijp is waar onze politici en de media die deze berichten verspreiden bang voor zijn als ze alarm slaan over Russische trollenlegers, waarschijnlijk concurrentie.

Carolina Trujillo is een schrijver.
[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *