Arsenal reageert dan toch op officiële foto van hun vrouwenploeg die verontwaardigde reacties uitlokt | Sport

[ad_1]

En plotseling is de teamfoto van Arsenal Women meer dan vier miljoen keer online bekeken. Zevenentwintig spelers, maar niet één met een kleurtje. In het zeer diverse Noord-Londen krijgt de club op sociale media behoorlijk wat kritiek te verduren: van ‘schokkend’ tot ‘verontrustend’. De club heeft inmiddels ook gereageerd en wil het gebrek aan diversiteit tot prioriteit maken.

,,Leuk plaatje. Maar geen enkel professioneel team, of het nu vrouwen of mannen zijn, kan in 2023 puur wit zijn”, is de opmerking die de meeste reacties samenvat. De Engelse club reageerde aanvankelijk niet op vragen van traditionele media over de opvallende teamfoto. Maar na de aanhoudende negatieve stroom aan berichten heeft Arsenal nu een verklaring uitgebracht.

“We erkennen dat ons huidige damesteam niet de diversiteit weerspiegelt die bestaat binnen de club en de gemeenschappen die we vertegenwoordigen”, aldus de verklaring. De Atletiek.

“Het vergroten van de participatie onder jonge vrouwen en meisjes met verschillende achtergronden is voor ons een belangrijke prioriteit, met specifieke maatregelen om de trajecten en toegankelijkheid te verbeteren. In al onze teams, zowel vrouwen als mannen, zijn we trots op onze spelers met verschillende achtergronden die hebben bijgedragen aan onze geschiedenis, succes en cultuur.”

“Het is een prioriteit voor de club om te blijven streven naar grotere diversiteit en inclusiviteit om een ​​gevoel van verbondenheid te creëren voor iedereen die om de club geeft.”


Met de professionalisering van het vrouwenvoetbal vallen er nu enkele jongeren buiten de boot

Ex-international Eniola Aluko

Toen de Lionesses – de Engelse nationale ploeg die onlangs de WK-finale verloor van Spanje – vorig jaar het EK wonnen, was dit ook een thema. Dat team bestond uit slechts drie spelers van andere dan Engelse afkomst. Ian Wright, ex-Arsenal-aanvaller en nu een gerespecteerd analist aan de overkant van het Kanaal, beschreef dit als ‘een systemisch probleem’. Voormalig Engels international Eniola Aluko stelde vervolgens dat er iets mis was met de rekrutering voor de nationale ploeg.

Eniola Aluko.
Eniola Aluko. © twitter @itvfootball

Aluko: “Het komt erop neer dat we breder moeten kijken. Het talent is er, de Engelse voetbalbond moet nu alleen kijken waar er betere begeleiding kan worden gegeven. De trainingspraktijk is wel wat aan het veranderen, want met de professionalisering van het vrouwenvoetbal zijn er nu jongeren die buiten de boot vallen.”

Na het EK lanceerde de bond de campagne ‘Ontdek Mijn Talent’, die moest zorgen voor een makkelijkere toegang en meer inclusiviteit in het voetbal.

Volgens de Professional Footballers’ Association (PFA) was in het seizoen 2021-2022 bijna tien procent van de spelers gekleurde mensen. Dat percentage zou nu met vijf procent zijn gestegen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *