Gerdi Verbeet nieuwe ambassadeur Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande: ‘Jongeren kunnen zich zo verplaatsen in de vreselijke gebeurtenissen van die tijd’

[ad_1]

Gerdi Verbeet is benoemd tot ambassadeur van Schuilmuseum De Duikelaar in Nieuwlande. Haar benoeming volgt op haar bezoek op 6 mei dit jaar, toen ze de tentoonstelling ‘Mama komt me halen’ opende.

“Verbeet heeft een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd als voormalig voorzitter van de 4 en 5 mei-herdenkingscommissie en als voorzitter van de Tweede Kamer. Haar inzet voor het behoud van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en het belang van vrijheid en democratie is onmiskenbaar”, zegt Gerwin Schoonewille, voorzitter van Onderduikersmuseum De Duikelaar.

Historisch bewustzijn

In haar eigen woorden benadrukt Verbeet: “Een bezoek aan Onderwatermuseum De Duikelaar is iets wat iedereen zou wensen. Het is belangrijk dat jongeren weten wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. De inrichting van het museum sluit prachtig aan bij de behoefte van jongeren om zich in te leven in de verschrikkelijke gebeurtenissen van die tijd. Zich kunnen verstoppen en ontsnappen. Dan voel je hoe beangstigend en bedreigend het was in die oorlogsjaren. Voor iedereen is een bezoek een waarschuwing dat onze vrije, open samenleving en onze democratische rechtsstaat kwetsbaar zijn en de moeite waard om te verdedigen.”

Geluk met het bord

Het bestuur van Verborgen Museum De Duikelaar is blij met de benoeming van Verbeet als ambassadeur. “Deze benoeming is een waardevolle aanvulling voor ons museum en voor de inwoners van Hoogeveen. Het is een erkenning van het belang van ons werk en van het historisch bewustzijn in onze gemeenschap.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *