Terwijl de Republikeinse partij in chaos is, kan Biden zich etaleren als ervaren leider

[ad_1]

Het contrast kon niet gunstiger zijn voor de Democraten. Terwijl president Joe Biden vorige week Israël bezocht om die bondgenoot te steunen en te vermanen, bedreigden de Republikeinen elkaar in hun zoveelste ronde van discussies over wie de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zou moeten worden. Op de donderdag dat Biden vanuit het Witte Huis de natie toesprak dat het Amerikaanse leiderschap ‘de wereld bij elkaar houdt’, bekenden medebeklaagden van Donald Trump dat ze hadden geprobeerd de verkiezingsresultaten van 2020 ongedaan te maken. Zij zullen getuigen in de zaak tegen de ex-president in Georgië.

Lees ook
Dit is hoe de strafzaken van Trump er voor staan

Voormalig president Donald Trump zal zich in vier strafzaken moeten verdedigen tegen beschuldigingen van misdaden die hij voor, tijdens en na zijn presidentschap heeft gepleegd.

Trump, de belangrijkste Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2024, had intussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu beledigd en de militante groepering Hezbollah geprezen.

Biden sprak in zijn toespraak over “een wending in de geschiedenis‘, maar de nieuwe oorlog zou ook een keerpunt kunnen zijn in de campagne voor zijn herverkiezing volgend jaar. ‘Het hebben van een president die presidentieel, solide en vertrouwd is over de hele wereld is belangrijk voor het Amerikaanse volk en zal een belangrijke rol spelen in hun stemkeuze”, zei Democratische senator Chris Coons. Politiek.

Aanhangers van Biden hopen zijn grootste electorale zwakte, zijn leeftijd van 80, als een kracht te verkopen: ervaring, vooral op het internationale toneel. Als senator in de vorige eeuw was Biden al betrokken bij het Amerikaanse buitenlandse beleid. Hij kent Netanyahu al even lang – ook al zijn de twee geen vrienden. Hij durft naar een oorlogsgebied te reizen en lijkt voorlopig een enigszins temperende invloed uit te oefenen op Israël en de andere hoofdrolspelers in de regio.

‘De stille kracht van een echte leider’

De staatsman van de Democraten versus de chaos van de Republikeinen, dat moet het beeld zijn. Zelfs vóór de terreuraanslag van Hamas begin deze maand Biden lanceerde een campagnecommercial over ‘de stille kracht van een echte leider’ met beelden van zijn bezoek aan het door Rusland belegerde Oekraïne. Gezag uitstralen en onderhandelen in internationale onrust is zijn comfortzone.

De analyse die het leiderschap van Biden kan winnen bij zowel de chaos in de wereld als bij de chaos in de Republikeinse oppositie brengt echter vier grote risico’s met zich mee. Ten eerste staan ​​de economie, misdaad en migratie veel hoger op de prioriteitenlijst van kiezers dan ‘in het buitenland’. Alleen als Amerikaanse soldaten worden ingezet, zoals in Irak en Afghanistan, is de nationale betrokkenheid groot. Deskundigen leggen bijvoorbeeld uit dat George Bush senior in 1992 verloor van de onervaren Bill Clinton, ondanks lof voor zijn aanpak van de Iraakse invasie van Koeweit. Zijn zoon Bush junior werd herkozen na de mislukte Amerikaanse invasie van Irak in 2004.

Lees ook
Biden zoekt naar evenwicht tussen Israëliërs en Palestijnen

De Amerikaanse president Joe Biden omhelst woensdag de Israëlische Rachel Edri, die door Hamas werd gegijzeld, in Tel Aviv.

De populariteit van Biden kelderde na de dramatische terugtrekking uit Afghanistan in 2021, maar stijgt niet dankzij zijn acties in de oorlog in Oekraïne of – tot nu toe – Israël. In feite zorgt het jongste conflict voor verdeeldheid in zijn eigen partij. Conservatieve en evangelische Republikeinen – afgezien van de uitspraken van Trump – zijn redelijk eensgezind in hun steun aan Israël. Biden heeft te maken met een kiesdistrict waarbinnen Arabisch-Amerikanen en veel jongeren helemaal niet pro-Israël zijn.

Progressieve Democraten in het Huis van Afgevaardigden verzetten zich de afgelopen weken tegen zijn aanpak. Dat tweede probleem zou hem stemmen kunnen kosten. Zowel voor militaire als financiële steun aan Israël en bij de verkiezingen volgend jaar.

Interne stoornis

Biden presenteerde vrijdag een pakket van 105 miljard dollar (99 miljard euro) voor hulp aan Oekraïne, Israël en beveiliging van de eigen grens met Mexico. De steun voor Oekraïne erodeert zowel in het land als in het Huis van Afgevaardigden. Door dit te koppelen aan Israël hoopt Biden de Republikeinen aan boord te houden, maar dit zou er ook voor kunnen zorgen dat het hele pakket mislukt. En er kan pas over worden gesproken als de Republikeinen hun interne wanorde onder controle hebben en weer een voorzitter hebben.

Ten slotte heeft Biden geen controle over de buitenlandse of binnenlandse escalatie van de Gaza-oorlog. Als Iran hier echt bij betrokken raakt, zal dit leiden tot meer bloedvergieten en internationale economische malaise. Dan verschijnen er beelden van Biden in oorlogsgebied in Republikeinse video’s.

Haat in het Midden-Oosten infecteert ook de Verenigde Staten zelf. Op universiteitscampussen nemen pro-Israëlische en pro-Palestijnse studenten het tegen elkaar op. Incidenten van antisemitisme en islamofobie hebben al het leven geëist van minstens één Palestijnse jongen in de omgeving van Chicago. De zesjarige werd door zijn huisbaas met een mes vermoord. Deze binnenlandse bijwerkingen zullen voor veel Amerikaanse kiezers belangrijker zijn dan de problemen in het buitenland.

Dit artikel maakte melding van de Amerikaanse invasie van Iran, wat Irak moet zijn. Dat is hierboven aangepast.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *