Veelbesproken ‘Sound of Freedom’ niet meer dan doorsnee thriller | recensie ★★★☆☆

[ad_1]

‘Sound of Freedom’ zorgde voor veel opschudding in de VS. Complottheoretici gingen aan de slag met de film over kinderhandel.

De ‘elite’ zou er alles aan hebben gedaan om te voorkomen dat de film zou verschijnen, recensenten zouden ‘oneerlijke, slechte’ recensies hebben geschreven. Bovendien zouden de filmmakers het waargebeurde verhaal hebben verdraaid en een niet-representatief beeld van kinderontvoeringen en slavernij hebben gepresenteerd. Tot zover de complottheorieën.

Tim Ballard (Jim Caviezel) werkt voor het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Na een succesvolle arrestatie van een pedofiel vraagt ​​Ballards collega hoeveel pedofielen hij al heeft gearresteerd: “288, niet slecht.” Op de vraag hoeveel kinderen hij heeft vrijgelaten, is het antwoord ‘nul’. Deze vraag motiveert Ballard om hierin verandering te brengen. Wat begint met een kleine missie in de VS mondt uit in een grootschalige operatie in Colombia waar zelfs Ballard buiten zijn wil om moet gaan.

Engelachtig kinderkoor

Alejandro Monteverde baseerde zijn film op deze operatie en de rol van Ballard daarin. Geluid van vrijheid verbergt niets. De scènes waarin een kind wordt ontvoerd of misbruikt, zijn gruwelijk. Muzikaal ondersteund door een engelachtig kinderkoor, zullen zij u niet onberoerd laten. Iets meer aan de verbeelding overlaten zou de film effectiever hebben gemaakt. Je hoeft echt niet elke keer een enge grote man een bang kind te zien benaderen.

Toch is het zo Geluid van vrijheid een vakkundig gemaakte thriller. Je leeft mee met de personages. Met een goede structuur en opzwepende muziek houdt de film je aandacht vast en is er voldoende spanning. Het nadeel is dat sommige slechteriken een beetje clownesk lijken.

Niet veel bijzonders

Caviezel portretteert daarentegen een emotioneel verdoofd personage dat past bij al het lijden dat Ballard ziet. Als hij lacht terwijl hij de teisem vangt, ziet het er extra lief uit. Ook Bill Camp als ex-crimineel ‘vampiro’ is een goede toevoeging.

Geluid van vrijheid kreeg in de VS meer aandacht dan verdiende vanwege de discussies eromheen. De spannende film doet eigenlijk weinig bijzonders met het thema kinderhandel. Ieder weldenkend mens verafschuwt immers sowieso de acties van sekshandelaars en aanverwante schurken.

Film: Geluid van vrijheid

Richting Alejandro Monteverde

Van Jim Caviezel, Mira Sorvino, Bill Camp

Zien DNK, Assen; De Bios, Drachten; Kinepolis, Emmen; Kinepolis en Pathé, Groningen; De Bios, Heerenveen; Vue, Hoogeveen; Vue, Hoogezand; Astra, Klazienaveen; Pathé, Leeuwarden; Luxor, Meppel; Bioscoop Sneek; Rokerig, stadskanaal; Luxor, Steenwijk

★★★☆☆

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *