Bridget Maasland over de overgang: ‘Ik wil niet met zulke ernstige klachten door het leven’ | Gezond

[ad_1]

Volgens Bridget Maasland reageren huisartsen nog vaak met humor op overgangsklachten bij vrouwen. Ze vindt het belangrijk om over de transitie te praten. “De menopauze hoort erbij, maar ik accepteer niet dat ik met ernstige klachten door het leven moet gaan.”

Volgens Maasland rust er nog steeds een groot taboe op de menopauze. “Elke vrouw komt op een bepaalde leeftijd in aanraking met de menopauze. Het is van groot belang dat we dit met elkaar bespreken. Uit onderzoek van Always Discreet blijkt dat 80 procent van de vrouwen ernstige overgangsklachten heeft en van die 80 procent ervaart 30 procent de klachten als zeer ernstig.”

Volgens de presentatrice lopen veel huwelijken stuk omdat vrouwen zich niet begrepen voelen. “Je denkt ook aan jezelf: wie is die vrouw? Zo was ik helemaal niet en dat wil ik ook niet zijn. Als menopauzeklachten openlijk besproken worden, kunnen er oplossingen gevonden worden. Luisteren en begrip tonen kan een wereld van verschil.”

Lees ook: Eén op de drie vrouwen in de overgang heeft last van hormonale klachten op het werk: ‘Ik was niet helder in mijn hoofd’

‘Ik kreeg enorme infecties in mijn gezicht’

Maasland zelf bevindt zich in het voortraject van de transitie. “Toen ik 42 jaar oud was, kreeg ik plotseling enorme infecties in mijn gezicht. Niet zomaar een puistje, maar een ontsteking die echt pijn doet. Gaandeweg kreeg ik ook meer gewrichtspijn. Dan stond ik ’s ochtends op en dacht: ik zie eruit als een oude vrouw van 80. Nu ben ik bekend met gewrichtspijn, maar deze pijn was heftiger.”

De presentator legt uit dat de menopauze er ook voor kan zorgen dat oude trauma’s of depressies uit het verleden terugkeren. “Ik heb sinds mijn jeugd last van depressieve stemmingen en tijdens de menopauze worden deze gevoelens versterkt, net als oude trauma’s. De menopauze is een trigger voor alles wat je hebt meegemaakt, waardoor die gevoelens intenser worden en weer naar boven komen. Dan moet je op zoek gaan naar manieren om hier weer mee om te gaan.”

Niet serieus genomen door arts

Volgens haar reageren huisartsen vaak ‘lachend’ op overgangsklachten bij vrouwen. “Als je nog steeds regelmatig menstrueert en net de veertig bent gepasseerd, kun je volgens hen niet in de menopauze zijn. Uit dit soort situaties blijkt dat er veel onwetendheid is. De perimenopauze en premenopauze kunnen vijf tot tien jaar duren en vroeg beginnen. Bij mij begon het na mijn 40e en mijn moeder was 36 toen ze in de menopauze kwam. Dit is normaal, maar sommige huisartsen doen het af als stress, drukte of burn-out door een druk leven met jonge kinderen en werk. Je moet gewoon nemen wat rust.”

Bio-identieke hormonen

Maar de opvliegers, het nachtelijk zweten, ongewenst urineverlies en de depressie verdwijnen niet met wat rust, zegt Maasland: ‘Gelukkig zijn er tegenwoordig bio-identieke hormonen beschikbaar. Het verschilt uiteraard per persoon in hoeverre het helpt en ga er zeker mee praten. eerst uw arts, maar het kan veel vrouwen enorm helpen.”

Voor haar is de overgang deels acceptatie van het ouder worden, maar ze accepteert haar klachten niet. “Ik wil niet met zulke ernstige klachten door het leven gaan. Daarom gebruik ik ook bio-identieke hormonen, net als mijn 73-jarige moeder die al veertig jaar in de menopauze zit en nog steeds bio-identieke hormonen gebruikt. Vanwege mijn moedersreis ging er al snel een lichtje door mijn hoofd: oh wacht even, jij hebt dit ook meegemaakt. Je kunt vaak naar je moeder kijken als referentiepunt. Omdat ik veel op mijn moeder lijk, wist ik meteen wanneer mijn menopauze begon.”

Podcast en Facebookgroep

Maasland heeft met haar moeder een eigen podcast waarin ze openlijk haar persoonlijke verhalen deelt en haar gasten ook aanmoedigt om ervaringen en tips te delen. Daarnaast heeft ze een Facebookgroep opgericht voor vrouwen in de menopauze om een ​​community voor deze doelgroep te creëren.

“Mijn Facebookgroep bestaat uit ongeveer 5.000 vrouwen die inmiddels dagelijks met elkaar praten over de menopauze. Dagelijks krijg ik complimenten van vrouwen die zich eindelijk gezien en gehoord voelen en herkenning bij elkaar vinden. Voor mij betekent de menopauze dat het hoort bij leven, maar ik accepteer niet dat ik met ernstige klachten door het leven moet gaan. Geen lichaam is hetzelfde en geen levensstijl is hetzelfde, maar als je herkenning vindt bij anderen, geeft dat een fijn gevoel. Dan word je gezien en gehoord en dat is een stap in de goede richting om het taboe over de menopauze te doorbreken.”

Dit artikel verscheen eerder op de site van Margriet.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *