Ovationeel ontvangen reünie Acda & De Munnik smaakt naar veel meer | Show

[ad_1]

De reünie van het Nederlandse popduo Acda & De Munnik ontpopte zich donderdag als een warm nostalgiebad. Gezien de ovationele ontvangst in de Ziggo Dome zouden de twee wel gek zijn als ze het tot een eenmalige reünie zouden beperken.

Zouden ze zich ongemakkelijk voelen? Bent u misschien verbaasd over de verkoop van zes Ziggo Domes? Of was er enige slijtage opgetreden aan de mahoniehouten harmonie van die twee stemmen? Niks van dat. Het kostte Thomas Acda en Paul de Munnik donderdagavond ongeveer anderhalve seconde om precies die vertrouwde groove te vinden die de twee in 2015 onbeheerd achterlieten. Dezelfde humor, dezelfde kleding, dezelfde podiumopstelling. En dan de klappen.

Een Top 2000-uitzending tot leven gebracht

De kapitein III (met de zin: We gaan vandaag toch uit elkaar), Niet of nooit geweest En Ren Lenny Run; het zijn liedjes waar veel Nederlandse popartiesten als showfinale nog steeds jaloers op zouden zijn. Acda & De Munnik speelden ze als openingstrio. Vanaf de aankondiging van hun breuk was het duidelijk dat er ooit een reünie zou komen van de twee vrienden van de Amsterdamse Kleinkunstacademie. De twee lieten een repertoire achter dat zowel bij hun afscheid als in de jaren van hun doorbraak, nu een kwart eeuw geleden, nog volop floreerde.

De nummers bleven voortleven, zelfs bij afwezigheid van hun makers. Want behalve veertigers die kwamen baden in nostalgie, lagen er verrassend veel twintigers over de vloer. Hoewel de pauze amper negen jaar duurde, was het nog te jong om het duo ooit live te hebben zien spelen. Voor die leeftijdsgroep moet de show (Acda: ‘We hebben de nummers ingestudeerd zoals jij ze kent en waarschijnlijk het leukst vindt.’) gevoeld hebben als een soort Top 2000-uitzending die tot leven werd gebracht.

Thomas Acda op gitaar in Ziggo Dome.
Thomas Acda op gitaar in Ziggo Dome. © ANP / Jeroen Jumelet

Dicht bij de rand van kitsch

Zeker toen de collega’s van Van Dik Hout zich na een uur bij het tweetal voegden om als die van De Poema die twee grote hits van rond de millenniumwisseling te spelen: Mijn houten hart En Zij maakt het verschil. Nummers die nog steeds gevaarlijk op de rand van de kitsch afdwalen, maar desondanks met veel toewijding worden meegespeeld. Het was een receptie waarbij eigenlijk iedere klassieker uit de jukebox Acda & De Munnik werd ontvangen. Want hoewel er tegelijkertijd met het concert van donderdagavond een compleet nieuw album verscheen, haalden slechts twee nummers van na de pauze de setlist.

En zo viel het opnieuw op hoe rijk het oeuvre van het duo is. Ondersteund door een krachtige band waar inmiddels ook gitarist JB Meyers deel van uitmaakt, klonk vrijwel elk nummer levendig alsof je het gisteren hoorde op het afstudeerfeest van je beste vriend. En die harmonie? Het was nog volledig intact. De stemmen van de twee hebben door de jaren heen meer diepgang gekregen en kleuren nog mooier in elkaar.

Gastartiesten Guus Meeuwis, Typhoon en Maan

En individueel gloeiden ze trouwens ook. De Munnik werd boos tijdens het afscheidsconcert in Carré Loop tot de zon opkomt, dit keer zong hij de hymne over de zoektocht naar een nieuw begin overweldigend mooi. Met op de gastenlijst onder meer Guus Meeuwis, Typhoon en Maan werd de avond al snel een spectaculair feest van de Nederlandse pop. De concertreeks heet The Reunion. Maar de twee zouden gek zijn als ze deze energie en enthousiasme hierna zouden laten verdwijnen. Acda & De Munnik zijn terug.

    • Sterrenwaardering
    • Sterrenwaardering
    • Sterrenwaardering
    • Sterrenwaardering
    • Sterrenwaardering

    AEDM, live in Ziggo Gezien: 26-10 Nog te zien: 27, 28 oktober; 14, 15, 16 december


Luister ook hieronder naar de AD Media Podcast. Je kunt al onze podcasts vinden op ad.nl/podcasts.



Bekijk hier al onze video’s over Show & Entertainment:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *