Het regent, het regent en dat zou zomaar de natste oktobermaand ooit kunnen betekenen | Binnenland

[ad_1]

Met nog een paar regenachtige dagen in het vooruitzicht, stevenen we af op een van de natste oktober ooit, misschien zelfs wel de natste. Als er tot dinsdag 26 millimeter neerslag valt, wordt een 91 jaar oud record verbroken. “En dat is niet ondenkbaar”, zegt weerman Wouter van Bernebeek.

Het is herfst, het is oktober: het is heel normaal dat er veel regen valt. “We zien vaak dat het in deze tijd van het jaar van vroeg in de ochtend tot laat in de avond regent. Maar de hoeveelheid regen is bijzonder”, zegt de weerplaza-meteoroloog. Bij het KNMI-weerstation in De Bilt stond de teller op 168 millimeter neerslag op vrijdagochtend, goed voor een plek in de vijf natste oktobermaanden ooit. Als er de komende dagen 26 millimeter regen valt – tot en met dinsdag – gaat oktober 2023 de geschiedenis in als de natste oktober ooit. Het record dateert uit 1932 : In De Bilt viel in de tiende maand 193 millimeter.

“Het is niet ondenkbaar dat er de komende vierenhalve dag nog eens 27 millimeter valt”, zegt Van Bernebeek. Oktober kende al minstens drie ‘totale regendagen’ waarbij er op één dag 20 tot 40 millimeter viel. “Op sommige plekken is sinds gisteravond al 10 tot 15 millimeter gevallen – dat zit al in de 168 millimeter – en daar komt in de loop van de dag nog zo’n 10 millimeter bij. Zaterdag vallen er buien, zondag kan het ook flink regenen.” , en ook maandag en dinsdag lijken we niet droog te kunnen blijven. In het zuiden en zuidoosten is het overigens minder nat.”

Goed nieuws voor de natuur?

Hoewel we ons moeten bewapenen met regenpakken en parasols, is het goed nieuws voor de natuur dat het zo regent. “Het is nog herfst, de bomen zijn nog in het groeiseizoen en er is nog steeds verdamping. Ze zuigen het water op. Het zou anders zijn geweest als er in februari of maart zoveel regen was gevallen, na een natte winter. Dan zou je hebben waarschijnlijk met de huidige hoeveelheid neerslag water op landbouwgronden gezien”, legt Van Bernebeek uit.

Voor de natuur valt te veel regen niet zomaar, zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit. “Er is natuurlijk veel verschillende natuur, en al die planten en bomen hebben allemaal hun eigen ‘wensen’. We hebben in het voorjaar een recorddroge periode gehad, na een paar droge jaren. Voor de natuur is dat dramatischer. Ik wel Vraag me af wat het met de natuur doet dat het nog zo extreem mild is qua temperatuur, en de combinatie tussen de hitte en al die neerslag”, zegt Van Vliet. “Over het algemeen is regenwater meer een probleem voor de waterhuishouding: hoe gaan we om met het vasthouden van water voor drogere periodes, hoe gaat het met de aanvoer en hoeveel willen we afvoeren.”

Dat verschilt per gebied, zegt hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht. “We komen uit een periode van droogte. In het oosten van het land is al dat regenwater een welkome aanvulling op het grondwaterpeil. Als je in de lagere delen van het land woont, zullen er meer plassen zijn. Maar we kunnen het aan: eind september en begin oktober zijn de watervoorraden op hun laagst en worden ze nu aangevuld. En we kunnen omgaan met de intensiteit waarmee de regen nu valt. Dit zijn geen zware onweersbuien.”

Maar, zegt Wanders, de bodem raakt inmiddels ‘goed verzadigd’. Wanders: “De pompen staan ​​aan om het overtollige water af te voeren. Er is niet veel ruimte om extreme regenval op te vangen.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *