‘Het smelt’ van Lize Spit verfilmd

[ad_1]

De veelgelezen roman ‘It Melts’ van Lize Spit is verfilmd. Amerikaanse critici op het Sundance Festival krabden zich op het hoofd, maar de jonge hoofdrolspeelster won een prijs.

De bekendheid van Het smelt de film snelde al vooruit. Eerst was er het succesvolle, rauwe boek (2016) van de Vlaamse schrijfster Lize Spit (dit jaar schreef zij het boekenweekcadeau). Ongeveer drie kinderen van dezelfde leeftijd, het meisje Eva en Laurens en Pim, in een boerengehucht, die veel tijd samen doorbrengen.

Totdat hun vriendschap een catastrofale wending neemt door de wrede tienerspelletjes van de twee jongens, die proberen andere meisjes zover te krijgen dat ze zich uitkleden. Waaraan Eva, vanwege het ontbreken van een normaal ouderlijk huis, deelneemt. Jaren later keert de volwassen Eva terug naar haar geboortedorp voor een herdenkingsdienst. Met een enorm blok smeltend ijs in de kofferbak.

Actrice Veerle Baetens (vooral bekend van haar hoofdrol in Gebroken cirkelafbraak ) bewerkte het verhaal tot een speelfilm. Begin dit jaar won ze een prijs voor haar jonge hoofdrolspeelster Rosa Marchant op het Sundance Festival in de Verenigde Staten.

Breekbare mensen

Als in een thriller wordt de traumatische geschiedenis van de volwassen Eva geschetst via flashbacks. Niet voor niets was er tijdens de meest intense scènes een psycholoog op de set aanwezig. “Ik wilde een film maken over kwetsbare mensen”, aldus Baetens. “Die alles in zich opnemen en over wie de rest van de wereld vaak hard oordeelt.”

Hoewel er al veel controverse bestond over de roman, wisten de Amerikaanse critici ook niet wat ze met de film aan moesten. Iedereen is vol lof over de hoofdrolspeelster, maar de onderwerpen worden als duister ervaren en het verhaal is genadeloos en weinig hoopgevend. Het maakt je alleen maar nieuwsgieriger naar dit regiedebuut.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *