[ad_1]
Vruchtbaarheidskliniek Nij Barrahûs in Wolvega start met het aanbieden van ‘social bevriezing’, oftewel het invriezen van eicellen om sociale redenen. Voor vrouwen die hun kinderwens nog niet kunnen of willen waarmaken. Vijf vragen aan gynaecoloog Harold Mous.
Waarom begin je hieraan?
“We merken dat daar vraag naar is onder vrouwen die hier komen voor een behandeling met donorsperma. Ze vragen wat de andere opties zijn als ze in de toekomst zwanger willen worden. Of het gaat om vrouwen die ouder zijn en nog graag zwanger willen worden. zwanger zijn, ook al is de kwaliteit van hun eieren al achteruit gegaan. Zonde, dat wil je eigenlijk vermijden sociale bevriezing U kunt uw eicellen laten invriezen voor later gebruik bij een vruchtbaarheidsbehandeling. Elders in Nederland, ook in Brabant, was dit al mogelijk. Daar zien ze een toenemende vraag. In Noord-Nederland was dat nog niet mogelijk. We hebben net de eerste intakes achter de rug en verwachten 100 tot 150 behandelingen per jaar te doen.”
Je deed al aan het invriezen van eieren om medische redenen, eicelvitrificatie. Wat is het verschil met sociaal bevriezen?
“Medische redenen kunnen zijn dat u kanker heeft en een behandeling moet ondergaan die uw eieren kan beschadigen. Of u heeft een verhoogd risico op een vervroegde menopauze. Een sociale reden kan zijn dat u uw kinderwens wilt uitstellen omdat u de juiste partner nog niet heeft ontmoet en geen alleenstaande moeder wilt worden. Of dat u nog niet heeft besloten of u gebruik wilt maken van een spermadonor. Ook de schaarste aan spermadonoren speelt een rol. En het moet natuurlijk financieel mogelijk zijn, want deze behandeling wordt niet vergoed.”
Hoe werkt het?
“Eerst zijn er gesprekken en onderzoeken. Op deze manier wordt een inschatting gemaakt van het eicelaanbod. Daarna volgt een hormoonbehandeling om de rijping van de eicellen te stimuleren. De eierstokken worden gedurende twee tot drie weken gestimuleerd met hormooninjecties, zodat meerdere eizakjes tegelijkertijd rijpen. Vervolgens worden de eicellen via een punctie uit de eierstokken verwijderd. De eieren die voldoende rijp zijn, zijn geschikt om in te vriezen.
Wij hebben lang getwijfeld of we de behandeling moesten aanbieden. Dit garandeert geen zwangerschap. Verse eieren geven hier een betere kans op dan bevroren eieren. Wij roepen vrouwen daarom op om hun kinderwens niet onnodig uit te stellen en na te denken over alternatieven, zoals kunstmatige inseminatie met donorsperma. De leeftijd van de vrouw is een zeer belangrijke factor voor het succespercentage van een vruchtbaarheidsbehandeling. Volgens de laatste gegevens bedraagt de kans op een levendgeborene ongeveer 5 procent per bevroren ei.”
Is sociale bevriezing gebonden aan een bepaalde leeftijd?
“Nij Barrahûs vriest eieren in tot de leeftijd van 39 jaar. Eieren boven dit niveau invriezen heeft geen meerwaarde omdat de kwaliteit dan snel achteruit gaat. Deze behandeling is bedoeld om jonge eicellen te verkrijgen, dit doe je dus al op jonge leeftijd. Wij hanteren 30 jaar als ondergrens. Een bevruchte eicel kun je in Nederland tot je 49e jaar terugplaatsen, maar wij adviseren daar niet zo lang mee te wachten.”
Wat zijn de kosten van zo’n behandeling?
‘Het invriezen van eieren zonder medische indicatie wordt niet vergoed door de verzekeraar en moet je dus zelf betalen. De kosten voor de behandeling, inclusief medicatie en bewaarkosten, liggen tussen de 4.500 en 5.000 euro. Of één behandeling voldoende is, hangt af van de’ oogst’ van de eieren. We hopen op twintig eieren, maar dat lukt vaak niet in één keer. Zijn het er minder, dan is de kans groot dat je twee behandelingen nodig hebt.”
Webinar over spermadonatie
Er is een groot tekort aan Nederlandse spermadonoren. Als gevolg hiervan moeten aanstaande ouders soms jaren wachten op een behandeling voor hun kinderwens. Lesbische paren, alleenstaande vrouwen, maar ook heteroseksuele paren waarvan het sperma van de man van slechte kwaliteit is, zijn afhankelijk van donorsperma. In Nederland lijkt er een taboe te rusten op het doneren van sperma. Mous: “Voor veel mannen is het een drempel dat dit niet anoniem kan en dat het bij meerdere vrouwen wordt gebruikt. Daarnaast is er de afgelopen jaren nogal wat ophef over geweest in de media, niet onterecht uiteraard. donoren zijn hard nodig.” Nij Barrahûs organiseert op 7 december een webinar voor mannen die meer willen weten over spermadonatie. Deelname is gratis. www.nijbarrahus.nl
[ad_2]