Gert Wierda pakt bij World Cup-debuut op olympische schaatsbaan in Peking meteen een prijsje mee

[ad_1]

Gert Wierda (21) dacht aanvankelijk dat hij de WK’s in Azië zou overslaan, maar vloog uiteindelijk naar China. De inwoner van Burdaar won zaterdag meteen een prijs als debutant op het Olympische ijs in Peking.

Het was een opmerkelijke uitspraak die Gert Wierda drie weken geleden deed in de catacomben van Thialf. De Burdaar was blij met het WK-ticket voor de 5 kilometer die hij in het kwalificatietoernooi had gewonnen, maar zei dat hij de WK’s in Azië “waarschijnlijk” zou overslaan. Zo’n lange reis paste simpelweg niet in het schema dat coaches Jillert Anema en Arjan Semplonius voor hem hadden gemaakt. “Ik wilde echt beter worden.”

Toch maakte Wierda zaterdag zijn debuut op het WK. Er bleek nogal een verschil te zitten tussen de ruim eendaagse reis naar Obihiro, Japan (inclusief overstap) en de rechtstreekse vlucht naar Beijing, waar de schaatsers van Albert Heijn-Zaanlander ‘slechts’ dertien tot veertien uur over deden.

Snelste in B-groep

En zo ging voor Wierda de eerste internationale krachtmeting van het schaatsseizoen niet door. “Ik was heel blij dat ik hoorde dat ik Sina ta niet leuk vond.” Op de ijsbaan waar de afgelopen Winterspelen werden gehouden, zette hij met een kwartetstart de snelste tijd neer in de B-groep (6.20,81). Later doken daar slechts zeven schaatsers onder in de A-divisie.

Het was niet de eerste keer dat Wierda voet op Chinese bodem zette. Twee jaar geleden reisde hij met een groep Nederlandse junioren naar China voor het Olympische testevenement. Een bijzondere ervaring, midden in coronatijden. “Sy hawwe ús don spesjaal ophelle mei in fleantúch.”

Strikt protocol

Ook aan boord: Tim Prins van Joure en Jur Veenje van Garyp. “We zullen daar zien in man of fyftjin. Voor de rest alle stuollen liech.” Bij aankomst wachtte hen een strikt protocol om besmetting te voorkomen. “Elke dag heb ik getest en in het hotel zorgde de organisator met grote zorg voor de vliegerlein. Dat is dan de moeite waard in peer kear deis skjinmakke mei desynfeksjespray.”

Toch kijkt Wierda met een goed gevoel terug op dat avontuur. De 1500 en 3000 meter waren destijds zijn beste afstanden, maar hij gaat zich nu steeds meer richten op de 5 kilometer. “En als de getijdenderby wint, hoop ik dat ik enige vooruitgang zal boeken. Ik ben geen rapper in een hele minuut.”

Stabiel ras

Vooraf bedachten Wierda en zijn trainers een plan om eindelijk een stabiele race te creëren, in plaats van “gewoon weg te knallen en gek te worden”, zoals in voorgaande wedstrijden. Toen was er vaak sprake van veel verval, nu bleef het beperkt tot zes tienden. “Ik moest in een ritme komen dat ik op een goede manier en in goede tsjinstanner kon volgen. Dat kan mij helpen.”

Dankzij zijn overwinning in de B-groep kan Wierda over drie weken in het hoofdprogramma starten op het vierde WK in Polen (de afstand staat niet op het programma in Stavanger), op voorwaarde dat de KNSB hem stuurt. Dat geldt ook voor Marwin Talsma. De Grouster eindigde als derde met 6.21,42 achter zijn landgenoot en de Chinese Hanahati Muhamaiti (6.20,85).

Talsma nam het woord na een redelijke rit, waarin hij al vroeg de Zuid-Koreaan Hojun Yang overstak en uiteindelijk zelfs een ronde voorsprong pakte. “Ik zal mijn Chinees pas op het einde zien.”

Terug naar Europa

Nu het Aziëblok voorbij is, vliegen de Nederlandse schaatsers terug naar Europa. Wierda en zijn teamgenoten gaan een trainingskamp volgen op Tenerife. Onder zonnige omstandigheden hoopt hij tussen Kerst en Oud en Nieuw de basis te leggen voor een goede prestatie op de Nationale Afstandskampioenschappen.

Wierda ontmoet daar ook Patrick Roest weer. De wereldkampioen was met 6.11,40 wederom de beste van allemaal op de 5 kilometer in Peking. Davide Ghiotto viel die tijd in de laatste rit aan, maar de Italiaan eindigde op de tweede plaats (6.14,25). De Noor Sander Eitrem (6.15,42) werd derde.

Resultaten tweede WK in Peking

Heren, tweede 500 meter: 1. Wataru Morishige, Japan, 34.69; 2. Laurent Dubreuil, Canada, 34.81; 3. Yuma Murakami, Japan, 34.82; 7. Kai Verbij, 35.09; 8. Janno Botman, 35.13; 12. Merijn Scheperkamp, ​​35.25; 17. Hein Otterspeer, 35,44. B-groep: 2. Sebastian Diniz, 35.26.

5 kilometer: 1. Patrick Roest, 6.11.40; 2. Davide Ghiotto, Italië, 6.14,25; 3. Sander Eitrem, Noorwegen, 6.15.42; 9. Chris Huizinga, 22-06-2002; 12. Jesse Speijers, 6.24.80. B-groep: 1. Gert Wierda, Burdaard, 6.20.81; 3. Marwin Talsma, Grou, 6.21,42.

Teamsprint: 1. Verenigde Staten (Kleba, Mcleod, Stoppelmoor), 1.20,27; 2. China (Liu, Du, Ning) 1.20.72; 3. Nederland (De Boo, Dijs, Hollaar), 1.20.73.

Dames, 1000 meter: 1. Miho Takagi, Japan, 1.14.44; 2. Kimi Goetz, VS, 1.14.45; 3. Jutta Leerdam, 1.14.88; 5. Antoinette Rijpma-de Jong, Rottum, 1.15.67. B-groep: 4. Naomi Verkerk, 1.17.57; 6. Helga Drost, Akkrum, 1.17,94.

Massale start: 1. Marijke Groenewoud, Hallum; 2. Ivanie Blondin, Canada; 3. Valerie Maltais, Canada; 5. Irene Schouten.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *