[ad_1]
De student grafisch ontwerp aan de kunstacademie keert deze week terug naar Israël. Maar niet om aan zijn tweede studiejaar te beginnen. Hij gaat terug om in het leger te dienen. Dat had hij niet gedacht toen hij vijf dagen geleden naar Nederland vloog voor een paar dagen plezier in Amsterdam. Hij had ook niet verwacht dat hij het daar helemaal niet naar zijn zin zou hebben, maar het hele weekend verbijsterd naar zijn telefoonscherm zou staren. En sms’te de hele tijd met familie.
De sfeer op Schiphol in de rij bij de incheckbalie naar Tel Aviv is deprimerend. De student (25), die zijn naam niet in de krant wil hebben, had die vlucht al geboekt, gelukkig bij een Israëlisch bedrijf. Omdat alle andere luchtvaartmaatschappijen hun vluchten hebben geannuleerd na de bloedige en dodelijke aanval door Hamas-strijders in het zuiden van Israël.
Hij demonstreert het op de tegelvloer van Schiphol: handen boven je hoofd, maak jezelf klein en ren pas na tien minuten naar het asiel.
Anderen in de rij haasten zich ook niet terug. Ze hadden hun kaartjes al. Ze vertrokken vol goede moed en keerden met een bezwaard hart terug. De ouders met drie jonge kinderen en een bagagekar vol koffers en koffers en een buggy waren voor een korte vakantie in Nederland. De veertiger in het witte overhemd, die even zijn koptelefoon afzette, was daar voor zijn werk. Dor Tenenbaum (36) was met een vriend een weekendje in Amsterdam.
Tenenbaum was het lange weekend vooral aan het kijken of hij eerder terug kon komen. Onmogelijk, omdat er geen vluchten zijn. Ook Israëli’s in het buitenland die als reservist wilden dienen, konden geen kaartjes bemachtigen. Alternatieve routes worden gedeeld in appgroepen. Sommigen proberen Israël te bereiken via luchthavens in andere landen. Er worden pogingen ondernomen om extra chartervluchten voor reservisten te regelen. Tot nu toe is dit niet gelukt.
Lees ook dit rapport: De luchtalarmsirene gaat prompt weer af in Ashkelon. ‘Israël is er zo slecht aan toe’
Mandarijn sinaasappelen
De groep orthodoxe joden stapt even uit de rij en wikkelt gebedsriemen om hun armen. Ze zwaaien tussen de wachtende mensen en de koffiecorner voor het middaggebed. Enkele mannen doen mee. Na het gebed delen ze mandarijnen uit aan de andere wachtenden.
De aanval van Hamas kwam onverwacht. Niemand had dit verwacht, had dit niet kunnen verwachten, zegt iedereen in de rij. Toch zijn de Israëliërs altijd alert. Ze houden er rekening mee dat er op elk moment iets kan gebeuren. Zo zijn ze opgegroeid. Waarom zouden ze anders bij incheckbalie 32 van vertrekhal 3 staan? De achterste balie in de uiterste hoek van de vertrekhal? Omdat passagiers op vluchten naar Israël altijd extra worden gecontroleerd. Omdat er altijd gevaar op de loer ligt. Oplettendheid zit dus in hun genen.
Dat zegt Michel Babakobi (37), de moeder van de drie jonge kinderen. Andrey Voronin, een Israëliër van Russische afkomst uit Haifa die met zijn vrouw en twee kinderen van twaalf en tien jaar reist, zegt dat.
De 25-jarige student zegt ook dat waakzaamheid in de genen zit. Hij legt uit. Hij woont in kibboets Matsuba, vlakbij de Libanese grens. Hij groeide daar ook op. Al op de kleuterschool leerde hij wat hij moest doen in het geval van een Hezbollah-raketaanval. Ren niet. Handen boven je hoofd, op je knieën en maak jezelf klein. Hij demonstreert het op de tegelvloer van Schiphol. Je blijft tien minuten zo gehurkt zitten. En pas dan ren je naar het asiel.
En hoe vaak gebeurde dat?
“Heel vaak.”
Bedreiging creëert een permanente staat van alertheid. Als hij knallen hoort, springt hij reflexmatig in die houding, ook als hij in het buitenland is. Andere Israëli’s die in de rij bij de incheckbalie staan, herkennen dit. Babakobi herinnert zich dat ze in 2003 bij elk alarm naar de schuilkelder renden met hun gasmaskers op uit angst voor gifgassen van Iraakse raketten. Tenenbaum ziet het verschil met zijn vrouw, die opgroeide in Uruguay, en heeft moeite de voortdurende dreiging te aanvaarden.
Oplossing
De man met de koptelefoon, Tenenbaum en Voronin hebben nog geen telefoontje gekregen van het leger. Tenenbaum zat in een inlichtingeneenheid die up-to-date kennis nodig had. Dat heeft hij niet meer. Maar het leger heeft ook handen nodig voor andere klussen. Als ze worden geroepen, gaan ze.
De student grafisch ontwerpen gaat toch. Hij wil zijn dorp verdedigen. Zijn vrienden zeggen ook allemaal: “Die laat je niet in de steek.” Hij zal zijn gezin thuis omhelzen en zich vervolgens als reservist melden bij een parachutisteneenheid.
Degenen die wachten, reizen naar een oorlogssituatie. Ze komen aan in een Israël waar het openbare leven tot stilstand is gekomen. Scholen en kantoren zijn gesloten. Ze zijn bang voor de nabije toekomst. Israël zal genadeloos terugslaan, dat weten ze zeker. Sterker nog, dat gebeurt al. Toch zijn ze daar liever dan in Nederland. Ze verlangen naar hun familie en dierbaren. Op zo’n moment wil je terug, zegt Michel Babakobi. Ze vertelde haar twee oudste kinderen een kinderversie van wat er was gebeurd. Ze vermoedde niet dat er doden waren gevallen. Maar ze zei niets over de gijzelingen.
Je kunt er nog lang over discussiëren hoe de situatie in Israël zo heeft kunnen escaleren. Met twee miljoen mensen op een klein stukje omheind land zoals in Gaza kan het volgens Tenenbaum, Voronin en de student niet goed gaan. Maar het waren de leiders van Hamas die nu een oorlog wilden beginnen, en niet de gewone burgers. Dat denken zij ook.
De oplossing? “Ik ben links”, zegt Tenenbaum. “Ik ben altijd voorstander geweest van onderhandelingen. De huidige Israëlische leiders zijn rechts. Mensen in Israël denken daar heel anders over en ongetwijfeld ook hier in de rij.”
Lees ook dit artikel: Wie zijn de leiders van Hamas, dat de ‘zionistische bezetter’ met bruut geweld wil verdrijven?
[ad_2]