50+ noemt Groen Links-PvdA de ‘anti-ouderenpartij’, maar dat klopt niet | Factcheck

[ad_1]

FEITEN CONTROLERENHet pensioenstelsel: al jaren het stokpaardje van 50+. Fractievoorzitter Martin van Rooijen van de seniorenpartij opende onlangs de aanval op links: “Timmermans neemt AOW-gepensioneerden mee”, aldus de 80-jarige Van Rooijen. Maar is dat echt zo?

Deze factcheck werd uitgevoerd in het kader van de gezamenlijke factcheckmarathon van het AD, Nieuwscheckers en Wijzer (KRO-NCRV) in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. Bekijk hier alle factchecks.

Op Twitter noemde Van Rooijen, de nestor van de Haagse politiek, GroenLinks-PvdA zelfs ‘de anti-ouderenpartij’. Want, zegt hij: Timmermans ‘neemt’ AOW-gerechtigden mee. De cijfers die hij geeft liegen er niet om: volgens hem zijn AOW-ontvangers zo’n 300 euro per maand kwijt, of ruim 3.500 euro op jaarbasis, omdat Timmermans zowel de ouderenkorting als de algemene heffingskorting voor AOW-ontvangers afschaft.

Deze twee items zijn letterlijk kortingen op de belastingen die u betaalt. Als deze kortingen hoog zijn, betaalt u minder belasting, wat gunstig is voor hoeveel AOW u nog heeft. De kortingen worden afgebouwd naarmate het inkomen stijgt.

Verhoogde last

Het afschaffen van de twee kortingen, zoals de partij van Timmermans eigenlijk wil, levert volgens de berekening van het CPB een gezamenlijke lastenverhoging op van zo’n 10,6 miljard euro. Maar wat betekent dat voor de individuele gepensioneerde? “Ik heb het even nagekeken en de berekening van Van Rooijen klopt”, bevestigt Bas Dieleman van advocaten- en notariskantoor Eversheds Sutherland. “Met als klein minpunt dat hij een beetje mis is met de heffingskorting: die is 100 euro lager per jaar.” Het Centraal Planbureau (CPB) komt tot dezelfde berekening.

Nou, dat detail vergeven, dus dit deel van zijn verklaring is tenminste correct. Maar betekent dit ook dat mensen met een AOW-uitkering slechter af zijn in het GroenLinks-PvdA-plan?

De koopkracht neemt juist toe

Nee, zegt het CPB na berekening, sterker nog: de koopkracht van gepensioneerden stijgt bij geen enkele partij met een berekend programma zo snel als bij Timmermans. Onder GroenLinks-PvdA stijgt de koopkracht van gepensioneerden in 2028 met gemiddeld 3,2 procent.

Dit heeft alles te maken met de partij die het minimumloon wil verhogen. Dat loon is gekoppeld aan alle uitkeringen, inclusief de hoogte van de AOW-uitkering. En Timmermans schrapt die twee heffingskortingen, maar voert ook een ‘ouderenuitkering’ in: een inkomensafhankelijke bonus van 10,4 miljard euro voor gepensioneerden met een gezamenlijk inkomen tot 25.000 euro.

Meer ouderen hebben recht op korting

Het CPB: “Het klopt dat de nieuwe ouderenuitkering al wordt afgebouwd tegen een lager inkomen dan de oorspronkelijke ouderenkorting en dat daardoor minder mensen recht hebben op de volledige korting. Tegelijkertijd loopt het afbouwtraject van de nieuwe ouderenkorting De ouderenuitkering is langer dan die van de oorspronkelijke kortingen, waardoor meer ouderen recht hebben op deze korting.”

Conclusie

De stelling van Van Rooijen klopt deels. GroenLinks-PvdA wil inderdaad twee heffingskortingen afschaffen en dat gaat de gemiddelde gepensioneerde inderdaad zo’n 300 euro per maand kosten.

Maar aan de andere kant van de balans stelt de partij van Timmermans ook geld beschikbaar voor gepensioneerden, en door het minimumloon te verhogen worden die uitkeringen juist groter. Timmermans ‘neemt’ dus geen AOW-gerechtigden mee. En Van Rooijen laat maar een deel van de cijfers zien. “Dat betekent dat hij zijn werk als politicus goed doet”, besluit Dieleman droogjes.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *