Eindelijk weer topvoetbal aan de Langeleegte, met 3000 toeschouwers. ‘Die stadionlichten aan, dat gevoel, geweldig!’

[ad_1]

Voor het eerst in tien jaar was er weer topvoetbal te zien in stadion De Langeleegte: Nederlands Onder-18 speelde twee oefenwedstrijden tegen Zweden Onder-18. Pure nostalgie.

Maar nostalgie die waarschijnlijk een vervolg krijgt. Want de twee oefenwedstrijden die het jeugdige Nederlandse elftal donderdagavond en zaterdagmiddag speelde in het Henk Nienhuis Stadion, zoals het legendarische complex in Veendam nu heet, waren een daverend succes.

Regendruppels

Het leek wel een goede tien jaar geleden. Vanaf de Kielsterachterweg was de gloed van de stadionverlichting te zien, uiteraard versterkt door de regendruppels. Want het regende, en dat doet het altijd, daar op de Langelegte. Althans, dat is de reputatie van wat ooit het meest gevreesde stadion van het land was. Gelukkig toonden de weergoden zaterdagmiddag hun gevoel van nostalgie: het miezerde.

Lineke de Lange (55) staat als steward op de tribune. Haar zoon voetbalt bij Veendam 1894, de amateurclub waar De Langeleegte momenteel voor speelt, en zij woont naast het stadion. “Toen de stadionverlichting weer aanging: prachtig. Als Veendammer kreeg ik daar echt een geweldig gevoel van.”

Jeroen Adam, voorzitter van derdeklasser Veendam 1894, de moederclub van SC Veendam, bracht de interland naar De Langeleegte. “Achilles 1894 heeft al eerder iets soortgelijks georganiseerd, ze vroegen of wij mee wilden doen. Dat leek mij geweldig en ik raakte al snel betrokken bij de club.” Adam regelde 40 vrijwilligers als stewards en regelde ook de rest en de KNVB was tevreden.

Tribunes aan de kopse kanten verdwenen

Sinds maart 2013, toen SC Veendam voor de tweede en inmiddels definitieve keer failliet ging, is er niet veel veranderd op De Langeleegte. Ja, de naam natuurlijk, naar Henk Nienhuis, die in 2017 overleed.

De tribunes aan beide uiteinden zijn verdwenen en tussen het kunstgrasveld van Veendam 1894 en het stadion is nu een ‘Skills Garden’ aangelegd, het grootste oefenpark van Europa, waar jonge kinderen op allerlei verschillende manieren leren bewegen. Het stadion werd gerenoveerd en er werd een dojo en een wielerbaan aangelegd.

Maar voor de rest? De sfeer in het stadion is nog steeds die van vroeger. Andreas Roskam (48) kwam met zijn zoon uit Bellingwolde, net zoals veel ouders met hun kinderen kwamen. Roskam had jarenlang een seizoenskaart bij SC Veendam. “Heerlijk om hier weer te zijn”, zegt Westerwolder. “Het is zo jammer dat Veendam niet meer bestaat. Laat ze dit vaker doen. Zonde om zo’n stadion niet voor voetbal te gebruiken, toch?”

Meer toeschouwers dan bij de laatste wedstrijd van SC Veendam

Donderdagavond woonden ruim 3.000 toeschouwers, die geen toegang hoefden te betalen, de jeugdinterland bij, en zaterdag was het stadion nog goed gevuld met 2.600 toeschouwers. Die 2.600 toeschouwers zaterdagmiddag zijn er meer dan er aanwezig waren bij de laatste thuiswedstrijd van SC Veendam. Toen, op 15 maart 2013 tegen FC Oss, zaten er in totaal 2.487 mensen op de tribunes.

Andries Noppert: ‘geweldige plek’

De beroemdheden zitten op de tribune. Zo is Andries Noppert erbij, de doelman van het Nederlands elftal die in december menig gevecht met Lionel Messi vocht op het WK. “Ik speelde hier toen ik jeugdspeler was bij SC Heerenveen, toen Veendam nog bestond. Daarom is het zo leuk om te zien dat dit stadion zoveel mensen trekt, dat de Nederlandse topjeugd hier nu speelt. Ik ben ervan overtuigd dat Jong Oranje hier ook kan spelen. In Almere, waar Jong Oranje donderdag speelde, waren dat er veel minder dan hier bij Onder-18. Dit is een geweldige plek voor jonge voetballers om zich te ontwikkelen.”

Ook Gerry Hamstra is er, de technisch manager die in april Ajax verliet. Daar wil hij niets over zeggen. Nou, hij geniet wel van De Langeleegte. “Natuurlijk kwam ik hier wel eens als trainer van FC Emmen. Fijn dat ze dit nu oppakken. Laten we hopen dat dit soort wedstrijden hier vaker georganiseerd gaan worden.”

De wedstrijd van zaterdagmiddag is meer dan de moeite waard om te bekijken. Nederland combineert soms soepel richting het Zweedse doel, maar heeft voorin geen scherpe focus. Er worden in ieder geval een handvol opgelegde kansen gemist. Maar Zweden scoort ook niet en dus blijft de stand 0-0. Donderdag had Oranje, in een heel andere samenstelling, met 2-0 gewonnen van de Zweden.

De spelers zelf kregen vooraf les Langeleegte van hun fysiotherapeut, Jesse Renken (30). Als 19-jarige maakte hij deel uit van de laatste selectie van SC Veendam. “Ik heb ze net iets verteld over De Langeleegte”, zegt de voormalige rechtsback van FC Groningen, Harkemase Boys, Be Quick 1887 en dus SC Veendam, die fysio is bij FC Groningen en tijdens interlandperiodes voor de Nationale Onder-18 werkt. -team. “Ze hadden geen idee. Maar ik denk dat ze het leuk hadden.”

‘Tweeduizend mensen zongen mee met het volkslied’

Dat is juist. “Het veld lag echt perfect”, zeiden Ajacied en Zeeuw Dies Janse (17), die als verdediger speelt bij Oranje Onder 18, na afloop. “Ik moest even googlen waar Veendam lag en wat het verhaal achter dit stadion was. Maar we hebben er echt van genoten. Je hoort tweeduizend mensen meezingen met het volkslied. Dat is echt veel beter dan de 50 mensen in Kroatië waar we speelden laatst. Echt, het was geweldig. Regen, koud en toch zo’n sfeer.’

Ook aanvoerder Zépiqueno Redmond (17), spelend voor Feyenoord, kijkt na afloop glimlachend om zich heen. “Ik had niet verwacht dat het zo’n groot stadion zou zijn. In de Jeugdcompetitie met Feyenoord heb ik voor 3000 man gespeeld, maar dit is uniek.”

‘Wij komen graag terug’

Peter van der Veen (51), de coach van Oranje Onder 18 die als speler voor Dordrecht’90 vaak naar de Langelegte afreisde, zou graag vaker op de Langelegte willen spelen. ”Het veld was perfect, de toeschouwers, die sfeer, een echt stadion. Wat mij betreft komen wij hier nog eens terug.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *