KPMG verwacht op termijn fusies tussen zorgverzekeraars

[ad_1]

De kosten van zorgverzekeraars zijn de laatste tijd sneller gestegen dan de premies en grotere zorgverzekeraars zijn beter in staat hun uitvoeringskosten te verlagen, waardoor zij een voorsprong hebben op kleinere zorgverzekeraars. “De marges zijn heel smal omdat consumenten kritisch kijken naar de hoogte van de zorgpremie”, zegt David Ikkersheim van de zorgtak van KPMG. Volgens Ikkersheim hebben zorgverzekeraars bovendien moeite om zich te onderscheiden op de kwaliteit van de zorginkoop, waardoor consumenten vooral kiezen op basis van de prijs.

Grote verzekeraars zijn door deze ontwikkeling minder hard getroffen. De kosten van de vier grootste verzekeraars Achmea, VGZ, VZ en Menzis zijn de afgelopen jaren gedaald, maar niet van de kleinere verzekeraars DSW, ASR, ZZ, ONV en Salland. Gemiddeld zijn de financiële reserves van zorgverzekeraars de afgelopen jaren met 2 procent afgenomen.

Fusie golf

Volgens Rutger Hagendoorn, verantwoordelijk voor de verzekeringssector bij KPMG, is er al enige tijd een fusiegolf gaande op de verzekeringsmarkt. “Omdat kleine verzekeraars op de langere termijn niet op prijs kunnen concurreren met grote verzekeraars, verwachten wij een vergelijkbare ontwikkeling binnen de zorgverzekeringssector”, zegt Hagendoorn.

Wat de fusie van zorgverzekeraars betekent voor de premiehoogte is niet onderzocht.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *