Spaanse politiek stuurt aan op amnestie voor Catalanen

[ad_1]

Amnestie is het sleutelwoord van dit moment in Spanje. Als sociaal-democraat Pedro Sánchez maanden na de verkiezingen van juli wil blijven regeren en een coalitieakkoord op links wil sluiten, zal hij amnestie moeten verlenen aan de Catalaanse separatisten.

Bij de verkiezingen won de conservatieve Volkspartij de meeste stemmen, maar het was meteen duidelijk dat rechts niet de noodzakelijke meerderheid van 176 van de 350 zetels zou kunnen behalen. Het feit dat rechts maandenlang beraadslaagde, maar er geen enkele zetel achter kreeg, gaf premier Sánchez de ruimte om zich voor te bereiden op zijn eigen kabinetsformatie.

In het bijzonder kreeg hij de kans om de Spanjaarden voor te bereiden op het idee van mogelijke amnestie voor iedereen die betrokken was bij het verboden referendum van 2017 over de Catalaanse onafhankelijkheid.

Dit geldt ook voor de Catalaanse voormalige regionale president Carles Puigdemont, ballingschap in België. De Spaanse justitie wil hem nog steeds vervolgen wegens rebellie en misbruik van het overheidsgeld dat hij gebruikte voor de onafhankelijkheidscampagne.

Als de amnestie niet wordt verleend, trekken de Catalanen hun steun in en moet Spanje opnieuw naar de stembus.

Yolanda Díaz, leider van de politieke partij Sumar, die een groot aantal kleinere linkse partijen verenigt, presenteerde dinsdag in Barcelona haar eerste versie van het amnestieplan. “Wat ik geloof is dat we nu op het punt staan ​​dit hoofdstuk af te sluiten”, zei Díaz vooraf in een interview met de Spaanse televisie.

Een rode lap op een stier

Het is een tactisch spel van premier Sánchez om Díaz het gezicht te laten zijn van de amnestiepresentatie. De aanvankelijke woede hierover is dus niet op hem gericht. Want duidelijk is dat het idee van amnestie voor het rechtse Spanje werkt als een rode lap op een stier: afgelopen weekend waren in Barcelona honderdduizenden demonstranten aanwezig bij een protest tegen de amnestie. Rechts vindt dat de kiezer is voorgelogen, omdat er tijdens de campagne geen sprake was van mogelijke amnestie voor de Catalanen.

Zes jaar na het referendum is de discussie rond de onafhankelijkheid van Catalonië nog steeds een hot topic in Spanje en daarmee een van de belangrijkste politieke thema’s. Aan de linkerkant bestaat de hoop dat de geest van onafhankelijkheid uiteindelijk weer in de fles kan. Maar iedereen die naar de Catalaanse separatisten luistert, begrijpt dat amnestie voor hen slechts de eerste stap is. Dit moet gevolgd worden door een referendum voor hen.

Een dergelijk referendum over onafhankelijkheid lag eerder op tafel als een harde eis aan Catalaanse zijde om tot een regeerakkoord te komen, maar het lijkt erop dat Sánchez erin is geslaagd de discussie hierover vooruit te helpen. Voor veel Catalanen is het echter duidelijk dat uitstel niet tot afgelasting mag leiden.

“Amnestie is niet genoeg om dit conflict op te lossen”, zei Pere Aragonès, regionale president in Catalonië, vorige week tegen het regionale parlement. “Ik wil duidelijk maken dat het moment is aangebroken, we moeten de stap zetten om Catalonië over zijn eigen toekomst te laten beslissen.”

Lees ook:

Het Catalaanse Puigdemont geniet geen diplomatieke onschendbaarheid, er dreigt vervolging wegens verboden referendum

Europarlementariër Carles Puigdemont was dat volgens het Europese Hof niet diplomatiek onschendbaar toen hij in 2017 een referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid organiseerde. Vervolging door Spanje is daarmee een stap dichterbij.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *