Zorgen om hoge waterstanden: code geel aan de kust en in Drenthe, veel veerdiensten naar Waddeneilanden vervallen

[ad_1]

De Landelijke Coördinatie Commissie Overstromingsdreiging (LCO) van Rijkswaterstaat heeft donderdag actie ondernomen, omdat langs de kust, het IJsselmeer en op de grote rivieren verhoogde waterstanden worden verwacht. Een dergelijke situatie komt volgens Rijkswaterstaat vrijwel nooit voor.

Donderdagavond gaan de stormvloedkeringen Hollandse IJsselkering in Zuid-Holland en de Haringvlietsluizen dicht. Waarschijnlijk volgt ook de Ramspolkering bij Kampen.

De Kadoetersluis bij Flevoland en de Meppelerdiepsluis bij Zwartsluis zijn al gesloten. Er wordt extra aandacht besteed aan de situatie in de IJssel-Vechtdelta en de kust van Flevoland, waarvoor Rijkswaterstaat code geel heeft afgegeven (hogere waakzaamheid). Mede door de harde wind kan het waterpeil in de IJssel bij Kampen vrijdag flink stijgen.

Ook de Rijn-Maasmonding wordt nauwlettend in de gaten gehouden, aldus Rijkswaterstaat. Bij Hoek van Holland geldt code geel. Die waarschuwing geldt vrijdag voor de kust bij Delfzijl. Een groot aantal veerdiensten naar Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland komen dan te vervallen omdat er ook op de Waddenzee hoogwater zal zijn. Enkele parkeergelegenheden in Holwert staan ​​onder water.

Harde wind

Het water langs de kust stijgt door de harde wind. Het KNMI heeft vrijdag code geel afgekondigd voor de kustprovincies, maar ook voor Drenthe, Flevoland, Utrecht en het IJsselmeergebied. Tegelijkertijd stond het water in het IJsselmeer al hoog door de recente overvloedige regenval. En het waterpeil in de grote rivieren stijgt al enkele dagen, mede door veel regen in het Rijnstroomgebied. Woensdag bereikte de Rijn bij Lobith zijn hoogste punt. Donderdag trekt de overstroming via de Waal door Zaltbommel. De Lek ligt op het hoogste punt nabij Amerongen. Donderdag bereikt de IJssel bij Deventer de top.

De Noordwaard, een speciaal aangelegd overlaatgebied voor de Merwede in de Biesbosch, gaat vollopen, verwacht Rijkswaterstaat. Dat is tot nu toe alleen in 2020 gebeurd. Ook het nieuwe Reevediep, de hoogwatergeul aan de kop van de IJssel bij Kampen, kan meestromen.

Het LCO verwacht geen ernstige overstromingen, omdat alle waterschappen de afgelopen weken al maatregelen hebben genomen vanwege de enorme regenbuien. De waterstanden zijn zoveel mogelijk verlaagd en alle dammen zijn hoog. Ook de grote Rijkswaterstaatdammen in de Nederrijn bij Driel en de Lek bij Amerongen zijn open.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *