Rellen in Dublin na mesaanval op jonge kinderen: meisje (5) in kritieke toestand | Buitenland

[ad_1]

Donderdagavond braken gewelddadige protesten uit in de Ierse hoofdstad Dublin na een steekincident eerder op de dag waarbij drie jonge kinderen, een vrouw en de dader gewond raakten. Ruim honderd demonstranten bekogelden de politie met fakkels en vuurwerk. Verschillende agenten raakten gewond en een politieauto ging in vlammen op.

Vijf mensen, onder wie drie kinderen, raakten donderdagmiddag (rond 14.30 uur lokale tijd) gewond bij een steekincident in het centrum van Dublin. Een man van in de vijftig zou kinderen hebben aangevallen terwijl ze in de rij stonden bij een kinderdagverblijf. Een medewerkster (dertiger) kwam tussenbeide en raakte ernstig gewond. Ook een vijfjarig meisje verkeert in ernstige toestand. De man werd gearresteerd. Zijn motief is nog onbekend.

Er braken rellen uit nabij de plaats van het incident, Parnell Square in het hart van de Ierse hoofdstad. Volgens een journalist van het Franse persbureau AFP droegen honderden demonstranten “Irish Lives Matter”-spandoeken en Ierse vlaggen in de buurt waar veel immigranten wonen.

De Ierse publieke omroep RTE meldt dat een politieagent is aangevallen en anderen met vuurwerk zijn bekogeld. Commissaris van de Ierse politie Garda Síochána Drew Harris spreekt van ‘een krankzinnige groep hooligans gedreven door extreemrechtse ideologie’ die ‘schandelijke taferelen’ veroorzaken. Hij drong er bij iedereen op aan naar huis te gaan en niet te luisteren naar desinformatie op sociale media over de aanval.

Het verhaal gaat verder onder de video.

Opstand

Volgens lokale media zouden er ruim honderd demonstranten aanwezig zijn. De demonstranten bekogelen de veiligheidstroepen met flessen, fakkels en vuurwerk, en naar verluidt staat ook een politieauto in brand.

De boze menigte beweert dat de aanvaller een migrant is, maar de autoriteiten hebben dit noch bevestigd noch ontkend.

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Reuters
©Reuters

Terreuraanslag?

Volgens de Ierse premier Leo Varadkar volgt de politie een ‘duidelijke onderzoekslijn’ bij het analyseren van het steekincident. Drew Harris, hoofd van de Ierse politie, zegt dat hij geen enkel motief kan uitsluiten, al melden lokale media dat er geen sprake lijkt te zijn van een terroristisch motief. De politie zegt uit te gaan van ‘een op zichzelf staand incident’. De dader wordt momenteel behandeld aan zijn verwondingen. De twee andere kinderen die gewond raakten zijn 5 en 6 jaar oud.

Commissaris Harris bevestigt ook dat leden van het publiek tussenbeide kwamen om de verdachte te pakken. Getuigen zeggen dat omstanders de man vastpakten en probeerden het wapen van hem af te pakken.

Premier Leo Varadkar en minister van Justitie Helen McEntee betuigden kort na het incident hun condoleances. McEntee laat via X weten ‘diep geschokt te zijn door de verschrikkelijke aanval op drie onschuldige kinderen en een vrouw in Dublin’. Zij geeft aan ervan overtuigd te zijn dat de verantwoordelijke voor de rechter zal worden gebracht.

Rel in het hart van Dublin.
Rel in het hart van Dublin. ©Reuters

Donderdagmiddag werd de plaats van het incident afgesloten.
Donderdagmiddag werd de plaats van het incident afgesloten. ©Reuters

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *