LIVE | Israël: pas water en voedsel naar Gaza na vrijlating gijzelaars, Hamas vuurt raketten af op Tel Aviv | Israël en Hamas in oorlog

[ad_1]

10:35

Israël zal geen voedsel, water, elektriciteit of brandstof naar de Gazastrook laten gaan zolang Hamas haar gijzelaars niet heeft vrijgelaten. Dat zei de Israëlische energieminister Israel Katz op X, voorheen Twitter. ,,Geen kraan wordt opengedraaid wordt, geen brandstoftankwagen wordt doorgelaten en de strook blijft droog tot de Israëlische gijzelaars terug zijn”, meldt onder meer The Jerusalem Post.

Strijders van de radicale beweging zijn zaterdagochtend uit de afgerasterde Gazastrook gebroken en hebben bloedbaden in de omgeving aangericht. Daarbij zijn ook naar schatting 150 gijzelaars gemaakt die momenteel in de Gazastrook zouden zijn. Het gebied wordt volgens een Israëlische generaal nu “dag en nacht met duizenden bommen gebombardeerd”, meldde The Jerusalem Post.

Hamas heeft eerder gezegd niet te willen onderhandelen over gevangengenomen Israëliërs, zolang de Gazastrook door Israël onder vuur wordt genomen. Het gebied is met bijna 6500 inwoners per vierkante kilometer een van de dichtstbevolkte plekken ter wereld en volgens de hulporganisatie Save The Children zijn bijna de helft van de 2,3 miljoen inwoners kinderen.

Gevonden lichamen in Gaza Stad
Gevonden lichamen in Gaza Stad © AFP

10:29

Hamas is verantwoordelijk voor de Israëlische aanvallen op Gaza, beweert de Britse minister van Volksgezondheid Steve Barclay. ,,Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen, maar ook om toekomstige aanvallen vanuit Gaza af te schrikken. Hamas is dus verantwoordelijk voor wat we in Gaza zien”, zegt de minister tegen Sky News.

Barclay vervolgt: ,,Wij zijn het erover eens dat het internationaal recht en de internationale oorlogsregels moeten worden nageleefd. En dat zijn het soort gesprekken waarvan ik zeker weet dat onze minister van Buitenlandse Zaken gisteren in Israël voerde. Maar we moeten ook heel duidelijk zijn: het is Israël dat hier is aangevallen.”

Steve Barclay
Steve Barclay © AFP

10:15

Nederland blijft repatriëringsvluchten vanuit Israël uitvoeren ‘zolang als nodig is en zolang de veiligheidssituatie in Israël dit toestaat’. Dat hebben de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

De aangekondigde tweede Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Israël vertrekt donderdag in de loop van de dag van Keulen in Duitsland naar Israël om gestrande Nederlanders op te halen. De verwachting is dat die in de loop van de donderdagavond in Eindhoven landt. Woensdagavond kwam daar al een eerste vlucht aan met Nederlanders uit Israël.

Een militair vliegtuig vertrekt vanaf vliegbasis Eindhoven naar Tel Aviv om Nederlanders op te halen die weg willen uit Israel
Een militair vliegtuig vertrekt vanaf vliegbasis Eindhoven naar Tel Aviv om Nederlanders op te halen die weg willen uit Israel © ANP

10:08

EasyJet heeft tot dinsdag alle vluchten naar Israël vanwege de oorlog in het land geschrapt. De Britse luchtvaartmaatschappij zal daarna per dag de situatie bekijken.

EasyJet merkt verder nog weinig van de spanningen in het Midden-Oosten, zegt topman Johan Lundgren. ,,Op vluchten naar omringende bestemmingen, zoals Egypte en Turkije, heeft de situatie nog geen merkbare invloed gehad. Wanneer dat mogelijk is, zullen we de vluchten naar Israël zo snel mogelijk hervatten, want het is voor ons een belangrijke route.”

09:37

De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is in Israël aangekomen om zijn solidariteit met het land te betuigen na de aanval van Hamas. Hij zal tijdens zijn bezoek ontmoetingen hebben met Israëlische topfunctionarissen, onder wie premier Benjamin Netanyahu.

,,Ik ga met een heel eenvoudige en duidelijke boodschap. Dat de Verenigde Staten Israël steunen”, zei Blinken vlak voor vertrek tegen verslaggevers. Hij zal zich inzetten voor de vrijlating van gijzelaars, onder wie Amerikanen, en een veilige doorgang voor burgers die de Gazastrook willen verlaten.

Door de aanval van Hamas op Israël zijn zeker 22 Amerikanen om het leven gekomen. Blinken zei hierover dat het aantal ‘waarschijnlijk’ nog zal oplopen. De Amerikaanse regering belooft ervoor te zullen zorgen dat partner Israël beschikt over wat het nodig heeft om zichzelf te verdedigen.

Antony Blinken
Antony Blinken © AFP

09:26

Het officiële Israelische dodental stijgt boven de 1300. Meer dan 3000 mensen raakten gewond, van wie er 28 in kritieke toestand verkeren, schrijven Israelische media.

09:05

Hamas heeft donderdagochtend opnieuw raketten afgevuurd op Tel Aviv, naar eigen zeggen in een reactie op Israëlische luchtaanvallen op burgers in de Gazastrook. De aanval komt volgens Israëlische media na een nacht zonder raketvuur op Israël.

De Israëlische vergeldingsacties op Hamas in Gaza gingen in de nacht van woensdag op donderdag wel door. Hamas zegt dat Israël het had gericht op burgers in twee vluchtelingenkampen. Er zouden tientallen doden en gewonden zijn. Journalisten van persbureau AFP zeggen zeker zeven lichamen en zes verwoeste gebouwen te hebben gezien in een van de kampen.

Veel internationale luchtvaartmaatschappijen vliegen vanwege het geweld voorlopig niet naar Tel Aviv. Doordat er flink minder vluchten zijn dan normaal, halen steeds meer landen gestrande burgers op. Zo stuurt bijvoorbeeld Nederland donderdag een toestel van Defensie naar Tel Aviv.


08:36

China maakt zich grote zorgen over de ‘ernstige verslechtering van de veiligheids- en humanitaire situatie in de Palestijnse gebieden’. Dat heeft de Chinese Midden-Oostengezant Zhai Jun gezegd tegen de Palestijnse onderminister van Buitenlandse Zaken, Amal Jadou. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spraken de twee elkaar woensdag per telefoon.

Volgens Zhai Jun moeten een staakt-het-vuren en het beschermen van de burgerbevolking nu de topprioriteiten zijn. ,,De internationale gemeenschap moet zich inspannen om de situatie te kalmeren en humanitaire hulp te bieden aan het Palestijnse volk”, zei hij tegen Jadou.

China riep maandag ook al op tot een staakt-het-vuren en herhaalde bij die gelegenheid zijn steun voor een onafhankelijke Palestijnse staat. Het land erkent Palestina al sinds 1988 als staat, maar zegt ook goede diplomatieke betrekkingen te hebben met Israël.

Een lichaam aan de grens met Gaza
Een lichaam aan de grens met Gaza © AFP

08:34

Duitsland leent het Israëlische leger twee drones van de krijgsmacht, die al in Israël gestationeerd zijn. De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius zei dit donderdag in Brussel, waar hij een NAVO-conferentie bijwoont. Israël heeft Duitsland ook om munitie voor oorlogsschepen gevraagd.

Het is onduidelijk wat daar de reden voor is. De Gazastrook heeft een kust van bijna 40 kilometer die ook door de Israëli’s zwaar bewaakt wordt om de strook te isoleren van de buitenwereld. Toch zijn er sinds zaterdag boten met Palestijnse strijders geweest die aanvallen hebben uitgevoerd op de Israëlische kust, bijvoorbeeld in Zikim op een strand even ten noorden van de Gazastrook.

Zaterdag braken Palestijnse strijders van de beweging Hamas door de hekwerken van de Gazastrook en richtten bloedbaden in de omgeving aan. Ze hebben naar schatting 150 mensen ontvoerd. Daarnaast vuurde Hamas duizenden raketten af op Israël. Israël heeft gereageerd met zware bombardementen op de dichtbevolkte strook land waar meer dan 2 miljoen mensen vastzitten onder erbarmelijke omstandigheden. De Israëli’s hebben de stroom en het water afgesloten en brandstof en voedsel komen er ook niet meer in.

Boris Pistorius
Boris Pistorius © REUTERS

08:33

De Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian Air zet donderdag een streep door de geplande evacuatievlucht van Tel Aviv naar Oslo vanwege een gebrek aan een benodigde verzekering. 

Norwegian Air zou donderdagavond Noren die in Israël waren gestrand het land uit vliegen. Maar vluchten naar Tel Aviv worden niet langer gedekt, meldt de maatschappij in een verklaring.

Er lopen momenteel gesprekken met het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken om een andere oplossing te vinden.’

Norwegian Air
Norwegian Air © REUTERS

08:15

Egypte blijft weigeren een corridor te creëeren voor mensen die de Gaza-strook proberen te ontvluchten. Dat zeggen Egyptische inlichtingenbronnen tegen persbureau Reuters.

‘Egypte heeft plannen besproken met de Verenigde Staten en anderen om humanitaire hulp te bieden via de grens met de Gazastrook, maar verwerpt elke stap om veilige corridors op te zetten voor vluchtelingen die de enclave ontvluchten’, zo valt te lezen.

Volgens een van de bronnen wil Egypte niet meewerken om op die manier ‘het recht van de Palestijnen om hun zaak en hun land vast te houden te beschermen’. Wat daarmee precies bedoeld wordt, is niet duidelijk.

07:59

Het Israëlisch leger treft voorbereidingen voor een grondoffensief in de Gazastrook, maar een besluit over een dergelijk offensief is nog niet genomen. Dat heeft het leger donderdagochtend bekendgemaakt.

De laatste dagen wordt volop gespeculeerd over een mogelijk grondoffensief. Het Israëlische leger heeft honderdduizenden reservisten opgeroepen voor de strijd tegen Hamas, die de controle heeft over de Gazastrook. Sinds de verrassingsaanval van Hamas op zaterdag voert het Israëlische leger bombardementen uit op de Gazastrook.

In de nacht van woensdag op donderdag voerde het Israëlische leger een ‘grootschalige luchtaanval’ uit op doelen van Hamas in Gaza. Hierbij is Muhammad Abu Shamla om het leven gekomen, een senior officier van Hamas. Zijn huis werd gebruikt om zware wapens op te slaan die bedoeld waren om terroristische operaties tegen Israël uit te voeren.

Volgens Hamas-media zijn vijftien Palestijnen gedood en meerdere gewonden gevallen bij de Israëlische luchtaanvallen. Het dodental in Gaza kwam daarmee boven de 1200 uit, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Bij de verrassingsaanval van Hamas werden raketten op Israël afgevuurd en trokken militanten Israël binnen. Het hek tussen Gaza en Israël was op meerdere plekken doorbroken. Dit hek wordt nog steeds veiliggesteld, aldus het leger. Iedereen die het hek benaderd, zal volgens het leger worden gedood. Gewapende Palestijnen zouden nog steeds proberen Israël binnen te dringen via de zee.

AFP
© AFP

07:58

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) staat in contact met Hamas en Israël en probeert te onderhandelen over de vrijlating van gijzelaars. De militante groepering heeft zeker 150 Israëliërs en buitenlanders ontvoerd sinds de verrassingsaanval van zaterdag.

,,Als neutrale tussenpartij staan wij klaar om humanitaire bezoeken af ​​te leggen, de communicatie tussen gijzelaars en familieleden te faciliteren en om eventuele vrijlatingen te faciliteren”, aldus de regionale ICRC-directeur Fabrizio Carboni.

Gijzelaars nemen is verboden volgens het internationaal humanitair recht en iedereen die vastzit moet onmiddellijk worden vrijgelaten, aldus Carboni. De hulporganisatie dringt er bij de strijdende partijen op aan ‘het leed van burgers te beperken’. In zowel Israël als de Gazastrook ligt het dodental op 1200.

Hamas dreigt gijzelaars te doden als Israël zonder waarschuwing burgerdoelen bombardeert. Israël blokkeert de toevoer van onder meer water, stroom, brandstof en voedsel naar de Gazastrook, waar volgens de Verenigde Naties meer dan 338.000 mensen ontheemd zijn geraakt.

07:54

Er klinken momenteel sirenes door heel Israël, meldt de Israëlische strijdmacht. Het is niet duidelijk of het luchtalarmen betreft.


07:46

De Israëlische strijdmacht meldt dat de luchtmacht vannacht is doorgegaan met doelgerichte raketaanvallen op het operationele hoofdkwartier van Nachaba, de commando-eenheid van Hamas. Deze eenheid is naar verluidt verantwoordelijk voor de planning en de uitvoering van de verrassingsaanval in Zuid-Israel. 

07:18

Een vliegtuig met tweehonderd Israël-gangers landde donderdagavond op vliegbasis Eindhoven. Een raketaanval in Tel Aviv dreigde nog roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk konden geliefden elkaar weer in de armen sluiten.

Jaaaah! Met een juichkreet springt René Wallenburg op het beton van het platform van vliegbasis Eindhoven. Een dikke knuffel voor zijn vrouw Marjan en nog een keer de armen de lucht in. Veilig geland, terug uit de hel die Israël was geworden. Het is de ontlading van een dag vol spanning, vertelt hij. Met als dieptepunt het alarm, nét toen ze bij de incheckbalie in Tel Aviv stonden. ,,Het alarm ging en we moesten meteen op de grond gaan liggen. Moet je voorstellen, duizenden mensen. Het was tot het laatste moment spannend.”

Spannend is het ook voor de honderden mensen die woensdagavond in de aankomsthal van de vliegbasis wachten op het toestel dat 200 Nederlanders terug zou brengen. Wim Jonker heeft het bijna niet meer als hij staat te wachten op zijn dochter, die steeds maar niet komt. ,,Het was een rollercoaster”, omschrijft hij zijn gevoelens van de afgelopen dagen. ,,We hadden gelukkig veel contact, facetimen was perfect. Maar de angst zien in de ogen van je dochter is verschrikkelijk.”

Donderdag gaat er opnieuw een repatriëringsvlucht van Defensie op en neer naar Tel Aviv.

06:23

Bij het sinds zaterdag woedende conflict tussen de Palestijnse beweging Hamas en Israël zijn 21 Thaise staatsburgers omgekomen, zei premier Srettha Thavisin donderdag. Maandag was nog sprake van twaalf dodelijke slachtoffers. Veertien Thaise burgers zijn gegijzeld door Hamas.

Meer dan 5000 Thai proberen terug te keren naar het koninkrijk. Diplomaten onderzoeken evacuatiemogelijkheden over zee en over land. Veel van de Thai die hopen te repatriëren zijn landarbeiders uit het arme noordoosten van Thailand, die in Israël zijn neergestreken vanwege de veel hogere lonen.

Donderdagochtend landde een commerciële vlucht met vijftien Thai, waaronder veel gewonden, in Bangkok. Volgende week vertrekken er nog meer Thaise repatriëringsvluchten vanuit Israël.

Volgens het Thaise ministerie van Arbeid zijn er ongeveer 30.000 Thai in Israël. Het merendeel daarvan werkt in de landbouwsector.

06:10

Het aantal mensen dat door Israëlische bombardementen in Gaza ontheemd is geraakt is opgelopen tot 338.000, zegt het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties (OCHA) donderdag. Dat zijn 75.000 mensen meer dan een dag eerder.

Volgens het OCHA heeft twee derde van hen onderdak gezocht in scholen die worden beheerd door het VN-agentschap ter ondersteuning van Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Zo’n 15.000 ontheemden vluchtten naar scholen van de Palestijnse Autoriteit. Meer dan 100.000 mensen zijn opgevangen door familieleden, buren, een kerk en andere voorzieningen in Gaza-stad.

Minstens 2540 woningen in Gaza zijn vernietigd of onbewoonbaar. Dat meldt OCHA op basis van cijfers van het ministerie van Openbare Werken en Huisvesting van Gaza. Daarnaast zijn er ook aanzienlijke beschadigingen aan infrastructuur, waaronder de rioleringsvoorzieningen. Hierdoor hoopt afval zich op straat op. Dat vormt een bedreiging voor de volksgezondheid.

06:06

De Amerikaanse president Joe Biden zei woensdag na een ontmoeting met Joodse leiders in het Witte Huis dat hij ‘als echt bevestigde foto’s’ van door terroristen onthoofde baby’s heeft gezien. Dit klopte echter niet, meldt The Washington Post. Biden heeft nooit zulke foto’s gezien, maar herhaalde een bewering van een woordvoerder van de Israëlische premier Netanyahu en berichten in Israëlische media, aldus een Witte Huis-woordvoerder tegen de krant.

De afgelopen dagen ging op sociale media het bericht rond dat Hamasstrijders baby’s hebben onthoofd. Hamas noemde de beweringen meteen ‘ongefundeerd’. Ook het Israëlische leger zegt geen bewijs te hebben voor het gruwelijke verhaal. Toch zei Biden na zijn ontmoeting met Joodse leiders: ,,Ik doe dit werk al heel lang, maar ik had nooit gedacht dat ik foto’s zou zien – waarvan de echtheid is bevestigd – van terroristen die kinderen onthoofden.”[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *