Demissionair minister Adema deelt zorgen garnalenvissers: ‘Beroepsgroep gaat mij aan het hart’

[ad_1]

Demissionair minister Piet Adema geeft aan de zorgen van garnalenvissers te delen. “Hoewel dit een kleine beroepsgroep is, is het een beroepsgroep die mij nauw aan het hart ligt”, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) reageert op een spoedbrief van de provincie Fryslân een paar maanden geleden. Hij heeft grote zorgen over de garnalenvisserij en ‘de hele keten’ rondom de verwerking van garnalen. De provincie ervaart ‘te weinig urgentie’ op het ministerie.

Volgens de Friese minister is die urgentie er. ‘Ik kan u verzekeren dat de situatie van de garnalenvisserij hoog op mijn agenda staat en ik blijf mij inzetten voor een economisch gezonde en ecologisch verantwoorde garnalenvisserij. Dit proces kost echter tijd.’

Investeer in een katalysator

Hij meldt dat hij er alles aan doet om de vissers perspectief voor de toekomst te geven. Vanwege de stikstofproblematiek investeren velen van hen momenteel in een katalysator (kosten: ruim 100.000 euro) voor hun cutter. De vissers geven aan dat ze duurzamer willen worden, aldus Adema.

‘Deze inzet en de gesprekken met de sector versterken mijn overtuiging dat deze sector steun verdient om te kunnen blijven vissen. Zo creëren we ook werkgelegenheid in de sector zelf, in jouw regio en in de visserijketen.’

Problemen zijn ingewikkeld

De stikstofproblematiek waarmee garnalenvissers worden geconfronteerd, is complex. Volgens Adema heeft ook zijn collega-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) dit onderwerp hoog op de agenda staan. De twee ministers gaven de vissers onlangs extra tijd om de problemen aan te pakken. Die tijd kunnen ze gebruiken om de stikstofkatalysator te installeren en een oplossing te vinden voor de stikstofberekeningen, schrijft Adema.

Op 1 oktober besloot het kabinet de gedoogtermijn voor garnalenvissers met ruim een ​​jaar te verlengen, tot ongenoegen van milieuclubs. Vissers hoeven nu pas op 31 december 2024 over een katalysator te beschikken, die het mogelijk maakt om hun vergunning te verlengen (om te vissen in Natura 2000-gebieden).

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *