Vloerverwarming: moet ik de thermostaat ’s avonds wel of niet lager zetten? | Wonen

[ad_1]

Vraag van de lezer“Ik betwijfel of het verstandig is om ‘s avonds mijn thermostaat aan te zetten, want ik heb vloerverwarming”, zegt lezer Han Dekkers. ‘Is het beter om ‘s avonds de thermostaat lager te zetten of niet?’ Elke week leggen we in deze rubriek een lezersvraag over wonen voor aan een deskundige.

Puk van Meegeren, expert bij energieadviesbureau Milieu Centraal, adviseert om de thermostaat ‘s avonds een tot twee graden lager te zetten. “Als je hem overdag op 19 graden laat staan, zet hem dan ’s avonds voordat je naar bed gaat niet lager dan 17 graden. Vloerverwarming is langzamer, waardoor het langer duurt voordat de vloer opwarmt. Dus als je Zet de thermostaat ruim twee graden lager, dan duurt het ‘s ochtends langer voordat je huis opwarmt. Houd het dus op een kleine nachtverlaging.”

Geen honderden euro’s

‘s Nachts lekt er altijd warmte naar buiten, geeft Van Meegeren aan. Of je nu de verwarming aan hebt of niet. “Maar door de thermostaat een of twee graden lager te zetten, verlies je iets minder warmte”, legt hij uit. “Dat scheelt je stookkosten. Milieu Centraal heeft niet apart berekend hoeveel dat is voor vloerverwarming. Het gaat in ieder geval niet om honderden euro’s, maar het maakt wel een verschil voor je portemonnee.”


Sommige radiatoren zijn ook geschikt voor een lage temperatuur en je kunt er een warmtepomp op aansluiten

Puk van Meegeren, Milieu Centraal

Volgens de deskundige maken veel huishoudens een beoordelingsfout door vloerverwarming aan te leggen voordat hun huis goed geïsoleerd is. “Goede isolatie is heel belangrijk”, legt de deskundige van Milieu Centraal uit. “Vooral onderaan de vloer. Doe je dit niet, dan verdwijnt de warmte naar de grond of kruipruimte van je woning. Je verliest dus veel warmte en moet harder branden voordat het warm wordt. Het kost dus meer energie en meer geld.” Het isoleren van de bodem kan met thermische kussens of isolatieschuimplaten. Volgens Milieu Centraal is een isolatie van 8 tot 10 cm redelijk en 13 cm of meer goed.

Wandverwarming

Je hoeft niet door het hele huis vloerverwarming aan te leggen. Van Meegeren adviseert om vloerverwarming beneden te combineren met radiatoren boven. “Sommige radiatoren zijn ook geschikt voor een lage temperatuur en je kunt er een warmtepomp op aansluiten.”

Een andere tip is wandverwarming. “Dit is hetzelfde systeem als vloerverwarming, maar dan op een binnenmuur. Hierdoor creëer je op een lage temperatuur aangename warmte in huis.”[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *