Leeuwarden is een van de drie proefsteden met een digitale meldplicht voor overlastgevende voetbalsupporters

[ad_1]

Leeuwarden, Rotterdam en Utrecht zijn de steden waar binnenkort het experiment begint met de digitale meldplicht voor hinderlijke voetbalsupporters. Het experiment houdt in dat melders een klein draagbaar doosje (Mini ID) krijgen, dat ze bij zich moeten hebben als er een voetbalwedstrijd is waar ze niet bij mogen zijn.

Het doosje is zo klein dat het aan een sleutelhanger of in een broekzak past, meldt het ministerie van Justitie.

Het proces was al aangekondigd, maar het ministerie van Justitie en Veiligheid had nog niet bekendgemaakt waar het zou plaatsvinden.

Deze gemeenten kunnen straks via een digitale meldplicht controleren of voetbalhooligans zich aan een opgelegd gebiedsverbod houden. Het proces zal naar verwachting in november beginnen, aldus het ministerie. De proef begint klein met een paar vrijwilligers en wordt na twee maanden uitgebreid naar echte melders in die gemeenten, als de resultaten in de eerste fase goed zijn. “Daar gaan we vanuit”, zegt een woordvoerder van Justitie.

Vingerafdruk

Na een oproep moeten betrokkenen zich melden bij de Mini-ID met behulp van een vooraf afgenomen vingerafdruk als identificatiemiddel. Zo kan worden gecontroleerd of iemand zich aan het verbod houdt of zich nog in een verboden gebied bevindt. De meldingen worden gecontroleerd door een dienst van het Ministerie van J&V.

De eerste fase betreft vooral het testen van de technologie. De digitale meldplicht was juridisch al mogelijk, maar in de praktijk was de technologie nog niet voldoende. In de eerste fase krijgen vrijwilligers een fictief gebiedsverbod en moeten zij zich op bepaalde tijdstippen melden. Ook wordt gekeken of de organisatie eromheen hieraan voldoet.

Na de testfase

Het is nog niet duidelijk of na een succesvolle testfase iedereen in deze steden met een gebiedsverbod een Mini-ID krijgt of slechts een selectie daarvan. Er moeten voldoende apparaten zijn.

Tot nu toe moeten mensen met een gebiedsverbod en een meldplicht zich op een bepaald tijdstip nog steeds melden op een politiebureau. Tot nu toe wordt in de praktijk zelden een fysieke meldplicht opgelegd. Dit komt omdat het als een relatief zwaar middel wordt gezien en omdat het meer werk oplevert voor de politie die betrokkenen moet ontvangen en registreren.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *