SC Cambuur stuit op Brabantse muur en moet genoegen nemen met gelijkspel tegen FC Eindhoven

[ad_1]

SC Cambuur slaagde er vrijdagavond in Leeuwarden niet in om af te rekenen met FC Eindhoven. De stoere Brabanders pakten een punt uit het Cambuurstadion.

Het eerste ‘decemberpunt’, zoals trainer Henk de Jong ze noemt, is aangebroken. Op een glad veld brak SC Cambuur in de tweede helft tegen FC Eindhoven echt door de Brabantse muur, maar Eindhoven maakte er alsnog een gelijkspel van. Toen trok hij de muur weer omhoog.

Het strijdplan van Eindhoven was vanaf het begin duidelijk: met tien man achter de bal terugvallen en op de tegenaanval gevaarlijk proberen te worden. Vooral opkomende linksback Jasper Dalhaus zorgde in de eerste helft voor Cambuur in de problemen, omdat hij Remco Balk en Marco Tol tot keuzes dwong.

Niet voor niets zorgde een voorzet van Dalhaus voor zo’n chaos in de Cambuur-defensie dat de bal in het strafschopgebied voor de voeten van Evan Rottier belandde. Hij zette Eindhoven na een half uur op voorsprong.

Lang duurde die voorsprong niet, want toen Sekou Sylla vijf minuten later door Justin Ogenia in het strafschopgebied werd neergehaald, legde scheidsrechter Martin van den Kerkhof de bal op de stip. Met topscorer Milan Smit achter de bal weet Cambuur inmiddels dat dit een vrijwel zeker doelpunt betekent en nu leverde Smit opnieuw. Zijn strafschop ging koeltjes de rechterhoek in en Cambuur hoefde slechts vijf minuten tegen een achterstand aan te kijken.

De muur

Cambuur liep toen tegen de muur aan waar zoveel ploegen dit seizoen al tegenaan liepen: de muur van FC Eindhoven. Die muur was bijna helemaal dichtgemetseld en als er een bal doorheen glipte, stond doelman Jorn Brondeel er nog om de redding te brengen. Cambuur schudde de muur met gevaarlijke pogingen van Roberts Uldrikis, maar een definitieve doorbraak bleef lang uit.

Maar halverwege de tweede helft had Breij succes. Na goed voorbereidend werk van Uldrikis kreeg hij de bal en kon hij niet wachten om uit te halen. Een zucht van verlichting en daarna ging er een golf van gejuich door het Cambuurstadion.

Het startsein om de voorsprong uit te breiden leek een feit, maar Uldrikis slaagde er een kleine tien minuten later niet in om er 3-1 van te maken. Smit gaf een voorzet op maat, maar in plaats van meteen te schieten wachtte Uldrikis lang. Een bijna niet te missen kans ging uiteindelijk naast en over het doel.

Ruimtes voor Cambuur

De ruimtes gingen pas open voor Cambuur, omdat Eindhoven naar voren moest om de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Dit werd vijf minuten voor tijd bereikt toen Rottier aan de rechterkant opsloeg en Sven Simons vrij voor het doel zag staan. Hij kreeg de bal in de korte hoek onder Yanick van Osch. Zo kon Eindhoven de muur weer optrekken en kon Cambuur opnieuw beginnen.

Uiteindelijk lukte het niet om een ​​winnende treffer af te dwingen, waardoor Cambuur genoegen moest nemen met een gelijkspel.