Sem Schilt richt met onder meer Peter Kwint Nederlandse Vechtsportbond op: ‘Kickboksen wordt het nieuwe voetbal’

[ad_1]

Structuur en toegankelijkheid. Dat zijn de toverwoorden bij de Dutch Martial Arts Association, die begin 2024 officieel van start gaat. Eén van de kampioenen en algemeen bestuurslid heet Sem Schilt (50).

De voormalig K1-kampioen en Glory Grand Prix-winnaar, geboren in Zuidlaren, wil de huidige generatie en die van de toekomst bieden wat hij en zijn collega’s nooit hebben gekend. “We moesten alles zelf doen, maar dat gaat nu veranderen”, zegt Sem Schilt.

Een bord is misschien nog nooit zo groot geweest als de 2 meter 12 man. Want dat is Schilt tegelijkertijd. Samen met aftredend Kamerlid en voormalig lid van de parlementaire onderzoekscommissie aardgaswinning in Groningen Peter Kwint (SP), die voorzitter van de vereniging wordt, zal hij een zeskoppig bestuur leiden naar een vechtsportwereld die volledig zal verander het landschap.

Deze is nu opgesplitst in een tiental verschillende verenigingen, waarbij wordt gekeken naar kickboksen, Thaiboksen en MMA (Mixed Martial Arts). Via de Dutch Martial Arts Association is zij aangesloten bij het NOC-NSF, wat veel meer (financiële) steun betekent.

‘Route voor topsporters’

“Op het moment dat we alles verenigen, hebben we als Nederland echt een heel sterk imago”, zegt Schilt over de Nederlandse strijders, die wereldwijd altijd hoog aangeschreven staan. “We hebben heel veel wereldkampioenen die zonder vereniging net zo groot zijn geworden als nu, maar ik denk dat we voor de jeugd echt een route kunnen uitstippelen om topsporter te worden op dit gebied. Dat is voor mij de motivatie om dit te doen.”

Ook dat zal in het begin op weerstand stuiten, weet de voormalig kickbokser, die inmiddels zijn eigen sportschool runt. Ook het opzetten van een eigen vereniging in de vechtsportwereld, compleet met eigen regels en prestige, vergt een vechtmentaliteit.

“Wat dat betreft moeten we over ons ego heen stappen”, zegt Schilt. “Moeten wij daar mee omgaan? Natuurlijk, het is vechtsport, toch? Je ziet daar hanen. Ze hebben het altijd op een bepaalde manier gedaan en je moet niet vergeten dat wat ze hebben opgezet en genoemd hun baby is. Als wat je hebt opgebouwd wordt weggewuifd, dan begrijp ik de pijn. Daar moeten we over praten. Trek de kar en blijf ons als vechtsportland nog groter en sterker maken.”

‘Veel emotie’

Met uitzondering van internationale organisaties als Glory en Enfusion zal alles uniform geregeld worden. Van regels (die per vereniging in detail verschillen) en ranglijsten (deze zijn nu per vereniging uitgesplitst) waarmee mensen Nationale Kampioenschappen willen organiseren, tot arbitrage. “Je krijgt dus ook met veel emotie te maken”, zegt Schilt. “Je moet je voorstellen dat je elke week als scheidsrechter naar de vechtsportevenementen gaat en dan komt de vereniging en zegt dat ze je niet goed genoeg vinden of dat je een bepaald papiertje moet hebben. Daar moet je mee dealen.”

Een belangrijk speerpunt is ook de nieuwe generatie vechters. Jongeren moeten weten waar ze terecht kunnen om hun vechtsportdroom te verwezenlijken. “Ik had het geluk dat ik tijdens mijn reis de juiste mensen ontmoette”, zegt Schilt. “Natuurlijk is het hard werken, maar als het gaat om het ontmoeten van de juiste mensen, moet je een beetje geluk hebben. Als je wilt voetballen, heb je een voorkeur voor een bepaalde club waar je wilt beginnen, maar vraag je je nooit af of je een goede trainer hebt. Dat verwacht je, of niet. Bij vechtsport ga je ergens kijken en proef je de sfeer. Het is een andere wereld. Hoe mooi is het als je bureaus hebt waar je als kleine jongen bij aan kunt kloppen en wij je kunnen vertellen welke route je moet nemen.”

Dan moet het land dat al zoveel groten heeft voortgebracht een nog groter vechtsportland worden. “Kickboksen heeft nog meer potentie dan we nu zien, het kan een enorme groei doormaken qua talent”, zegt Schilt. En dan met een knipoog: “Kickboksen wordt het nieuwe voetbal.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *