Naast het havenkantoor in Harlingen staat nu een vluchteling van brons. ‘Iedereen is hier welkom. Daar ben ik best trots op’

[ad_1]

Een deken, een kussen en een doos vol spullen. Dat draagt ​​het nieuwe standbeeld uit dat vrijdag werd onthuld naast het havenkantoor aan de Waddenpromenade in Harlingen.

Volgens de maker Ilse Oelbers symboliseert de bronzen vrouw die over de stad uitkijkt alle mensen die huis en haard achter zich moesten laten. “Het is een behoorlijk zwaar onderwerp. Niet iets dat je naast de poffertjeskraam neerzet.”

Trots

Toch heeft de beeldhouwer ook een positieve boodschap. “Harlingen is een stad die veel vluchtelingen opvangt: Oekraïners, Syriërs – en ik hoor alleen maar positieve verhalen. Alles is hier harmonieus, iedereen is welkom. Ik woon in Harlingen en daar ben ik best trots op.”

Geen terugkeer , of ‘geen weg terug’, is Oelbers’ vierde kunstwerk in de havenstad. Naast twee beelden in het Harmenspark is onlangs naast de oude vuurtoren een levensgroot beeld van een vuurtorenwachter geplaatst.

Actueel

De onthulling van de vluchteling op een sokkel vond plaats in aanwezigheid van burgemeester Ina Sjerps en financier Hans Boonstra. Als het aan de kunstenaar ligt, wordt het beeld in de toekomst onderdeel van een serie.

Oelbers denkt dat het thema nog wel een tijdje relevant zal blijven. “Ik begon aan het kunstwerk te werken vlak voordat de oorlog uitbrak in Oekraïne. En nu zijn er Israël en Palestina. Naast de opwarming van de aarde wordt het probleem alleen maar erger.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *