Opperrabbijn Jacobs roept in Hoogeveen op om niet weg te kijken van de gebeurtenissen in Israël. ‘Het gebeurt namelijk wéér’

[ad_1]

Opperrabbijn Binyomin Jacobs onthulde vrijdag in Hoogeveen 60 nieuwe Stolpersteine. De actuele gebeurtenissen in Israël en Gaza hadden een grote impact op de bijeenkomst.

De opperrabbijn riep in Hoogeveen op om niet opnieuw weg te kijken van de recente gebeurtenissen in Israël, zoals hij zei dat 90 procent van de bevolking dat deed tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Waarom zou het toen anders zijn dan nu?” zei Jacobs in De Tamboer, voorafgaand aan de onthulling van 60 nieuwe Stolpersteine ​​op de laatste woonadressen van vermoorde Joden in Hoogeveen.

“De kudde, die de gemakkelijkste weg kiest en het laat gebeuren, moet onze boodschap horen. We moeten oppassen dat de kudde niet de verkeerde kant op gaat.”

Stempel

Hoewel de onthulling van de gedenkstenen centraal stond in Hoogeveen, hadden de actuele gebeurtenissen in Israël en Gaza een grote impact op de bijeenkomst.

Het was zelfs onzeker of de bijeenkomst in Hoogeveen door zou gaan, gezien de angst voor geweld tegen Joodse instellingen en individuen. Zo bleven Joodse scholen in Amsterdam vrijdag gesloten.

‘Geef niet toe’

Die maatregel volgde op een oproep van de radicaal-islamitische militie Hamas aan moslims wereldwijd om vandaag ‘in woede de straat op te gaan’ ter ondersteuning van de Palestijnen. “Maar wij willen niet toegeven aan terreur”, zegt burgemeester Karel Loohuis. “Dat is precies wat terroristen willen.”

Er zijn vrijdag extra veiligheidsmaatregelen genomen rond de onthulling van de Stolpersteine ​​in Hoogeveen. Zichtbaar door onder meer wetshandhavers op straat, maar ook niet zichtbaar.

‘Onaanvaardbaar’

Opperrabbijn Jacobs noemde het in zijn toespraak ‘onaanvaardbaar’ dat leraren tegenwoordig op veel scholen bang zijn om te spreken over de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. “Maar we laten het gebeuren.”

Ook voorzitter Eddy Seinen van de Stichting Hoogeveense Memorial Stones betreurde dit. “Er zijn groepen die, ondanks alle harde en tastbare bewijzen, blijven ontkennen dat deze genocide destijds heeft plaatsgevonden.”

Burgemeester Loohuis, die zelf een aantal jaren geschiedenisleraar was, was het daarmee eens. ‘In mijn tijd was er geen angst om over de Holocaust te praten’, zei hij. “Ik kan me niet voorstellen hoe dat moet zijn als je voor de klas staat en misschien die angst voelt.”

Moslims

Volgens opperrabbijn Jacobs is het antisemitisme nooit verdwenen, maar is het te gemakkelijk om met de vinger naar moslims te wijzen. “Dat is een enorme generalisatie”, zegt hij. “De meeste slachtoffers van de terroristische organisatie IS zijn moslims.”

“En,” vervolgde hij, “tijdens de Tweede Wereldoorlog waren hier geen moslims, maar werd 80 procent van de Joodse gemeenschap vermoord.” Onder de moslims bevinden zich terroristen die zich niet alleen op Israël richten, maar ook de inwoners van Gaza gijzelen, zo legt Jacobs uit.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *