Vuurwerkverkoper Taeke krijgt hulp van de hele familie en chirurg Tijmen licht groep 8 voor: ziekenhuizen en winkels bereidden zich voor op druk oud en nieuw

[ad_1]

Het zijn drukke dagen voor vuurwerkverkopers. Particulieren kunnen van donderdag tot en met zaterdag hun bestellingen afhalen, dus voor de leveranciers is het alle hens aan dek. Ondertussen bereidt Medisch Centrum Leeuwarden zich ook voor op oudejaarsavond. “We weten uit het verleden dat er gekke dingen kunnen gebeuren.”

Woensdagochtend is het lastig om een ​​vuurwerkverkoper te spreken. De een moet pallets vol potten uit een vrachtwagen lossen, de ander neemt bestellingen op van een rij wachtende klanten, weer een ander is bezig met het laden van een opslagbunker. Taeke Brouwer, eigenaar van familiebedrijf De Vuurwerkgigant in Franeker, weet wel een opening te vinden in zijn overvolle agenda. Net als zijn collega’s heeft hij het “enorm druk”, maar tegelijkertijd geniet hij er met volle teugen van.

“Deze periode is een feest”, zegt Taeke enthousiast. “Iedereen die hier komt is vrolijk. Ik zeg altijd: een chagrijnig mens koopt geen vuurwerk. Daarom hangt hier altijd een heerlijke sfeer. Daarnaast is vuurwerk verkopen voor ons echt een familiegebeuren. Wij doen het allemaal samen. Momenteel krijg ik hulp van mijn kinderen, schoondochters en acht kleinkinderen. Ze hebben ander werk, maar nemen in de laatste weken van het jaar speciale vrije tijd.”

Voor Taeke en zijn gezin bestond Kerstmis uit het inpakken van producten en het klaarmaken van bestellingen. Woensdag gaan de werkzaamheden gewoon door, omdat er nog veel vuurwerk binnenkomt. “We hopen vanmiddag om vier uur klaar te zijn”, zei hij woensdagochtend. “Dan gaan we de rust in.”

Jongen gevoel

Die rust is nodig, want donderdagochtend begint de verkoop al vroeg. “Om zes uur staan ​​de eerste klanten al voor de deur. Het zal de komende dagen erg druk zijn. Hoe druk kan ik pas op zondag zeggen, maar één ding is zeker: het bruist van de mensen. Het blijft voor velen iets bijzonders om zelf vuurwerk af te steken. Eén keer per jaar kan en mag dat jongensgevoel weer opkomen.”

De mensen die naar Franeker reizen komen voor allerlei soorten vuurwerk. “We hebben voor ieder wat wils”, zegt Taeke. Hij levert echter geen vuurwerk (zoals vuurwerk) en losse raketten meer; Dit soort vuurwerk is sinds 1 december 2020 verboden. “Tegenwoordig verkopen wij vooral siervuurwerk. Vooral zogenaamde compoundboxen zijn populair. Dit zijn geschakelde potten die je maar één keer hoeft aan te steken en je meteen een hele grote show hebt. ”

Dergelijke samengestelde dozen en andere vuurwerkproducten vullen inmiddels de vijf voorraadbunkers van De Vuurwerkgigant. “Deze bunkers hebben betonnen muren van 24 centimeter dik. Dus wat er ook gebeurt, ze zullen op hun plaats blijven. Nee, daar kan eigenlijk niets misgaan. Ook toezichthouder FUMO komt regelmatig langs om te kijken of wij aan alle eisen voldoen. Ze zijn behoorlijk streng, maar dat begrijp ik wel. Veiligheid moet voorop staan.”

Ziekenhuis

Niet alleen bij De Vuurwerkgigant in Franeker, maar ook bij het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) bereiden ze zich voor op oudejaarsavond. Of beter gezegd: voor de gehele oudejaarsperiode. Want ook vóór de periode waarin het gebruik van vuurwerk is toegestaan ​​- van 31 december om zes uur ‘s avonds tot 1 januari om twee uur ‘s nachts – belanden er al mensen met vuurwerkletsels in het ziekenhuis.

“We zien buiten de kniptijd vaak ernstig handletsel”, zegt plastisch chirurg en handchirurg Tijmen de Jong. “Dat komt omdat we in de dagen vóór oudejaarsavond vooral last hebben van illegaal vuurwerk, zoals nitraten en cobra’s. Vooral jongeren experimenteren met deze producten. In veel gevallen zijn degenen die dit soort vuurwerk afsteken zelf het slachtoffer. ”

Ook op oudejaarsavond belanden er meer mensen met oogletsel in het MCL. Ze worden niet door De Jong behandeld, maar door een oogarts. “Oogbeschadiging kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van potten met siervuurwerk die door de harde wind omwaaien. Als het druk is op straat kunnen ook onschuldige omstanders gewond raken. Vaak zijn dit kleine kinderen, omdat ze soms minder goed opletten en liggen lager bij de grond. Ook omstanders ouder dan 59 jaar zijn relatief vaak slachtoffer van dit soort vuurwerk.”

De Jong zegt dat er niet op voorhand meer medewerkers op zijn afdeling ingepland zijn voor oudejaarsavond. “In principe verzorgen twee mensen de plastische chirurgie. Maar het team bestaat uit acht chirurgen, dus als het uit de hand loopt, staan ​​er altijd wel een paar collega’s klaar om te helpen. We weten uit het verleden dat er gekke dingen kunnen gebeuren, Zeker als er ergens een explosie plaatsvindt met meerdere slachtoffers tegelijk. Er worden dan speciale protocollen in gang gezet en er wordt snel gebeld.”

Tips

Als chirurg probeert De Jong vuurwerkblessures te verhelpen of te verminderen, maar hij wil ze ook proberen te voorkomen. Daarom houdt hij ieder jaar een informatiesessie voor kinderen uit groep acht, telkens op een andere basisschool in Leeuwarden. “Afgelopen week was ik samen met de oogartsen en burgemeester Buma bij IKC de Kinderkoepel. Vervolgens vertelt de burgemeester over het werk van de politie tijdens oudejaarsavond, terwijl de oogartsen en ik praten over verwondingen door vuurwerk. Ook bespreken we hoe je kan dat voorkomen.”

“Het eerste advies dat wij altijd geven is dat je je simpelweg aan de gebruiksaanwijzing van het vuurwerk moet houden. Daarnaast is het belangrijk om geen illegaal vuurwerk af te steken, omdat je niet weet waar het vandaan komt en of het goed gemaakt is. “Het is immers door geen enkele instantie gecontroleerd. Ook leggen wij uit dat blessures voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld het dragen van een vuurwerkbril.”

Over de jaarwisseling zelf is De Jong niet per se gespannen. Hij heeft er vertrouwen in dat de MCL het aankan. “We zijn heel goed voorbereid en georganiseerd. Maar we zijn nog steeds onder de indruk van de blessures die kunnen optreden. We zien jongeren die blijvend gehandicapt of verminkt raken. Of mensen die met hun handen de kost moeten verdienen, maar de rest van hun leven een handblessure hebben. En dat gebeurt soms door één aanval van geestelijke stoornis.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *