Hoe gaat het met gepeste Maud die door bikers naar school werd gebracht? ‘Ga met een lach naar school’ | Helmond

[ad_1]

met filmpjeOnze verkiezing tot ‘meest inspirerende video’ van 2023 leverde twee duidelijke winnaars op: Paul met zijn bijzondere ‘Feyenoord-oog’ en Maud uit Brabant die hulp kreeg van motorrijders na een mishandeling op school. Eind van het jaar zijn we Maud opnieuw gaan bezoeken. Hoe gaat het nu met haar?

‘Een van de motorrijders is nu mijn beste maatje’

De Brabantse Maud heeft meer zelfvertrouwen sinds dat ene bekende filmpje waarin motorrijders haar naar school begeleiden. Maud noemt zichzelf nu zelfs een beetje ‘bitchy’.

Nee, Maud zit niet meer op het Dr. Knippenbergcollege in de Brabantse gemeente Helmond, de school waar het allemaal gebeurde. “Ik moest naar een lager niveau, de MAVO kon ik niet aan.” Ze had het jaar op die school kunnen overdoen, maar dat wilde ze niet. “Daar hebben wij niet voor gekozen”, weet moeder Kim Zwiers-Malinka zeker.

Nu fietst Maud elke dag met haar e-bike naar een school in de buurt, waarvan zij en haar moeder de naam liever niet noemen. Na al het gedoe op Mauds vorige school is de angst er nog steeds. Ze heeft inmiddels haar plek gevonden op die nieuwe school: er is geen gedoe meer. “Ik ga met een glimlach naar school.”

Het vinden van die nieuwe school; dat vergde een hele zoektocht. “Sommigen zagen haar als het probleemkind, ik kreeg het gevoel”, zei haar moeder. “Dat vond ik vreemd, mensen kennen het echte verhaal niet”, vult dochter aan.

De Helmondse (15) blikt nog een keer terug op de gebeurtenissen in mei. In de toiletruimte mishandelde een meisje haar terwijl anderen juichten. “Ik wilde de volgende dag meteen weer naar school, om te laten zien dat ik niet bang ben.” Maud bleef uiteindelijk drie dagen thuis.

Het verhaal gaat verder onder de video…

Zelfverdediging

Ze volgde een zelfverdedigingscursus en via via kwam haar verhaal terecht bij de Motorclub Bikers Alliance Bakel. “Vervolgens brachten ze mij anderhalve week naar school. Toen werd ik alleen gelaten.” De politie arresteerde uiteindelijk drie minderjarige meisjes. Vervolgens kreeg de school te maken met onlinedreigingen. Daar bleek een 16-jarige jongen uit Overijssel achter te zitten.

Maud gaat achterop de motor naar school.
Maud gaat achterop de motor naar school. © Juan Vrijdag / DCI Media

Maud kijkt met een goed gevoel terug op de escort. “Het heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven.” Het vertrouwen in leeftijdsgenoten moet nog groeien, geeft ze aan. De gebeurtenissen hebben haar veranderd. Dat zegt moeder: “Ze is te rebels.” En Maud zegt zelf: “Ik ben een beetje een bitch geworden. Ik heb een grotere mond, ik bijt meer af.”

De familie moet soms de prijs betalen, ze is heel eerlijk. Moeder Kim: “Maud vergeet soms dat we hier met ons vijven last van hebben. Zelf heb ik ook stress gehad. We hebben nog twee kinderen van 10 en 11 jaar. Ik moet ze nog naar de middelbare school laten gaan, terwijl mijn vertrouwen in school is minimaal.”

De mensen van de motorclub zijn nu Mauds vrienden. Vooral voorzitter Koen Koppens van de jeugdafdeling. “Hij kwam op mijn verjaardag. Als er nu iets mis is, neemt hij onmiddellijk vrij van zijn werk om hierheen te komen. Hij is van mij beste vriendin. We hebben allebei een mok waar we samen op staan. Met Halloween waren we te gast bij de motorclub. Koen zei: ‘Als je achttien jaar bent, geef ik je je eerste motorrijles’.”

En het geld voor de e-bike waarmee ze nu naar haar nieuwe school fietst? Deze werd ingezameld door dezelfde leden van Motorclub Bikers Alliance Bakel.

Verkiezing meest inspirerende video 2023

Welke van de meest bekeken video’s heeft jou het afgelopen jaar het meest geraakt? Dat wilden wij weten, dus lieten we bezoekers van onze site afgelopen maand kiezen uit een shortlist van vijf video’s. De uitslag van de verkiezing voor de Meest Inspirerende Video van 2023: Op nummer 1: ‘Fietsers brengen gepeste en mishandelde Maud (14) naar school’ (40% van de stemmen). Op nummer 2: ‘Paul verloor zijn oog door melanoom en heeft nu een Feyenoord-oog’ (31% van de stemmen). Op 3: ‘De grootste wens van Ill Fleur (7) gaat in vervulling: trouwen met mama’ (14%). Op nummer 4: ‘Bram (8) knipt zijn 42 cm lange haar voor het goede doel’ (8%) en op nummer 5: ‘Korrie (92) en Willem (80) smoorverliefd in een verpleeghuis’ (6%).

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *