Weerzien met Henk de Jong wordt geen feestje: met werklust is niks mis, maar dramatisch kwartier kost Cambuur de kop

[ad_1]

Het moest een feestelijk weerzien worden met de geliefde coach. De eerste wedstrijd na de terugkeer van Henk de Jong als hoofdtrainer van SC Cambuur eindigde echter op een mislukking. NAC Breda legde zondagmiddag in een kwartier feilloos de zwaktes van de ploeg van De Jong bloot. De 0-3 achterstand bleek te groot om te overbruggen, 2-3.

Armgebaren, schreeuwen, heen en weer lopen, fluiten. Henk de Jong was weer terug bij SC Cambuur en dat was duidelijk te zien aan de zijlijn. Na bij aankomst op het veld luid toegezongen te zijn door de supporters, probeerde de terugkerende hoofdtrainer vanaf de eerste minuut de ploeg met woorden en gebaren naar zijn hand te zetten.

Het was ook nodig. De Jong zag ook een ploeg die weinig vertrouwen had. Onder Sjors Ultee was dat de afgelopen weken al het geval en zelfs met De Jong aan het roer ontbrak het de Leeuwarders aanvankelijk aan lef. Vaak werd terugspelen op de eigen helft als optie gekozen in plaats van zoeken naar een weg vooruit.

Zeker ook NAC Breda liet weinig zien en daardoor kon Cambuur zich er na een half uur alsnog op beroepen als ‘de iets betere ploeg’ te worden bestempeld. Via Silvester van der Water kreeg de ploeg van De Jong al vroeg in de wedstrijd een mooie kans, waartegen NAC Breda nauwelijks iets bood.

Dramatisch vijftien minuten

Toen ging het helemaal mis. De afgelopen weken klaagde de ontslagen Ultee regelmatig over de ondergrens waar zijn ploeg vaak doorheen zakte. Tegen NAC deed Cambuur dat na het eerste halfuur een kwartier lang. Met dramatische gevolgen.

De eerste die Cambuur pijn deed, was Tom Boere. De voormalig Cambuur-aanvaller mocht in het strafschopgebied ongehinderd een schot nemen en raak in doel schieten. Van der Water had zijn directe tegenstander Victor Wernersson eerder vrije doorgang richting de achterlijn gegund.

Zeven minuten later maakte Floris Smand een kinderlijke fout. Enkele seconden later lag de bal opnieuw achter doelman Yanick van Osch na een knal van verdediger Boy Kemper. Tot overmaat van ramp kopte Jan van den Bergh op slag van rust een cornerbirdie vrij.

Nieuwe krachten

Met drie verse spelers, waaronder de jongelingen Wiebe Kooistra en Marcel Schaapman, probeerde De Jong tijdens de pauze wat losser te komen. Dat had al snel effect. Amper tien minuten na de herstart schoot Michael Breij van afstand de 1-3 binnen achter doelman Tein Troost.

De supporters steunden hun ploeg volledig en die energie stroomde over op het veld. De ploeg van De Jong vocht hard, maar creƫerde aanvankelijk geen grote kansen. Een schot van de goed binnengekomen Kooistra was een makkelijke prooi voor de Brabantse doelman en een schot van Breij werd gesmoord in een woud van Bredase verdedigers.

Breij bracht met zijn tweede doelpunt de hoop terug in de harten van Leeuwarden, maar na negentig minuten lag de vierde nederlaag op rij van Cambuur achter de rug. In het dramatische kwartier voor rust was het kwaad al geschied. De Jong weet ook dat er een grote klus voor hem ligt om zijn ploeg uit het slop te trekken.