Ministerie komt in het voorjaar met regelingen voor piekbelasters die willen extensiveren of verplaatsen

[ad_1]

Piekladers die met minder koeien per hectare verder willen, kunnen zich vanaf mei aanmelden voor een nieuwe regeling. De uitkoopregeling kan eventueel worden uitgebreid met een hoger budget.

De piekbelastingaanpak is in juni gestart met een uitkoopregeling. Demissionair minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof maakte destijds bekend dat er ook andere regelingen komen voor piekladers die hun bedrijf niet willen stopzetten maar kiezen voor innovatie of verhuizen.

Boeren die willen expanderen, door bijvoorbeeld door te gaan met minder koeien per hectare, kunnen zich vanaf mei aanmelden voor een speciale regeling. Dat maakte Van der Wal afgelopen donderdag bekend tijdens het landbouwdebat in de Tweede Kamer. “Het innovatieschema is klaar, maar er zijn nog geen innovaties die juridisch gegarandeerd de stikstofreductie opleveren, dus we weten nog niet waar we staan”, zegt Van der Wal.

Verplaatsing

Voor de aanpak zijn de drieduizend grootste uitstoters van stikstof geïdentificeerd. Het is de bedoeling om hier de uitstoot terug te dringen om zo snel mogelijk stikstofruimte vrij te maken voor het legaliseren van PAS-detectoren. Het gaat om boeren die sinds de PAS-uitspraak van de Raad van State in 2019 zonder geldige vergunning zitten.

Om te bepalen of een boer een pieklader is, speelt de nabijheid van een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied een rol. Om dit aan te pakken wil het ministerie ook een regeling beschikbaar stellen voor piekladers die hun bedrijf willen verhuizen zodat ze verder weg zijn van zo’n gebied. Deze regeling moet nog door Brussel worden getest en zal naar verwachting in de zomer beschikbaar zijn.

Uitkopen

Piekladers die willen stoppen met hun bedrijf kunnen 120 procent van de waarde van hun bedrijfsgebouwen vergoed krijgen vanuit de LBV plus regeling. Hiervoor hebben 458 van de 2973 agrarische piekladers zich aangemeld.

Daarnaast is er de LBV-afkoopregeling voor boeren die geen pieklader zijn maar wel uitgekocht willen worden. Zij krijgen een compensatie van 100 procent. Voor beide regelingen samen hebben zich 1.240 boeren aangemeld, waarvan 36 uit Fryslân.

1,45 miljard extra

Dat is meer dan het ministerie had verwacht. De regelingen staan ​​open tot 5 april en Van der Wal overweegt deze te verlengen, waardoor het aantal inschrijvingen zou kunnen toenemen. Daarom wil het ministerie 1,45 miljard euro extra beschikbaar stellen voor de LBV en de LBV-plus.

De vraag blijft of dit echt nodig is, omdat veel boeren wachten hoeveel ze uiteindelijk voor hun bedrijf krijgen voordat ze besluiten hier daadwerkelijk gebruik van te maken. Pluimveespecialist Peter van Horne van Wageningen Universiteit zei maandag dat hij schat dat slechts een kwart van de aangemelde pluimveehouders zich ook daadwerkelijk laat uitkopen.

Mocht het extra geld niet nodig blijken, dan vloeit het volgens het ministerie terug naar de schatkist. Eind januari zal er tijdens de begrotingsbespreking van het ministerie over worden gestemd.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *