[ad_1]
Van heinde en verre komen mensen naar de oliebollenkraam in Osdorp. De kraam is niet alleen in december geopend, maar het hele jaar door, behalve als het dertig graden is.
Voor de oliebollenkraam van Tuincentrum Osdorp staat een Peruaanse man. Muts op, sjaal op. Hij is nog maar een paar uur in Nederland en staat op het punt een hap te nemen van zijn allereerste oliebol. Naast hem staat zijn zus Karem Peña. Ze woont in Amsterdam en nam haar moeder en broer, die haar met de vakantie bezoeken, meteen mee naar ‘De Gekroonde Oliebol’. “De oliebol hoort hier bij de traditie”, zegt ze. “Ze moeten het proeven.”
Ze kijkt naar haar broer. Hij bijt, kauwt, slikt en lacht breed. ‘Hmmmm,’ zegt hij. “Het deeg smaakt fris en knapperig tegelijk. Erg lekker.” Peña is niet de enige die er zo over lijkt te denken. Op de parkeerplaats achter de Peruaanse familie vormt zich een lange rij. Overal hangt de geur van verse olie. Een paar gezinnen in winterjassen zitten aan een picknicktafel Alle kinderen hebben besneeuwde gezichten van poedersuiker.
Veel wachtenden hebben speciaal voor dit kraampje een omweg gemaakt. “Wij zijn volgens Mokum Magazine ook de beste van Amsterdam”, zegt mede-eigenaar Wesley Vermorken (33) achter de frituur. Tijd voor een praatje heeft hij eigenlijk niet, er ligt een bestelling voor vierhonderd oliebollen klaar die over twintig minuten klaar moet zijn. En ondertussen blijft het winkelend publiek langslopen om een van die broodjes te proeven.
Het hele jaar geopend
Vermorken groeide op in de stal. “Ik werk hier al sinds mijn dertiende. Na tien jaar meehelpen ben ik partner geworden”, vertelt hij. “Mensen kunnen mijn werk waarderen. Hier kun je tenminste een beetje lachen.” Net als de traditionele oliebol zijn alle dumplings vegan – behalve die met room. Maar Vermorken doet ook specials: appel, krenten, rozijnen, bananen, rum-rozijnen, amandelspijs en tegenwoordig zelfs stoofperen.
En dat doet hij niet alleen in december, zoals de meeste oliebollenexploitanten. Nee, de Gekroonde Oliebol is het hele jaar geopend, tenzij het buiten 30 graden is. Niet omdat oliebollen in een ver verleden het hele jaar door werden gegeten (ze zijn immers goedkoop en calorierijk), legt Vermorken uit. Maar om de simpele reden dat het lekker is. “Mensen die van paaseieren houden, eten toch ook de rest van het jaar chocolade?”
In de zomermaanden heeft hij wel andere specials, zoals broodjes met verse aardbeien. Als het warm is, is het een stuk stiller dan nu.
“Mag ik er tien naturel en tien met krenten”, vraagt Ogus, een man van in de veertig die vlakbij woont. Terwijl hij op zijn twee tassen wacht, legt hij uit dat hij zelf geen grote fan is, maar de lekkernijen voor zijn vrouw en dochter koopt. ‘Ik krijg ze hier elk jaar’, zegt hij. “Ik vind het leuk dat het een traditionele buurtwinkel is. Wesley heeft een band met de buurt.”
Op oudejaarsavond staat de hele parkeerplaats vol met mensen
Er staan ook mensen van buiten de stad in de rij. Een echtpaar uit Vreeland in Utrecht ontdekte de kraam een paar dagen geleden. De vrouw eet “net als de meeste mensen” het liefst krenten. De mens natuurlijk. Ze zijn al verslaafd aan Amsterdamse bollen.
Lesley en Ibolyka Gemin zijn al jaren zo. Het is net hun beurt geweest. Ernaast staat een winkelwagentje met daarin één plant en drie zakken oliebollen (met en zonder krenten, Berliner broodjes en één met amandelspijs). “De broodjes zijn van goede kwaliteit”, zegt Ibolyka. “Ook goed gevuld, je hoeft de krenten niet te tellen. Er is geen begin.”
Lesley voegt toe: “Ik werk in het stadscentrum. Er zijn genoeg kraampjes, maar niets is te vergelijken met deze. Als je op nieuwjaarsdag komt kijken, staat de hele parkeerplaats vol met mensen. Je zou daar gemakkelijk een mooie helikopterfoto kunnen maken.”
Wat maakt oliebollen zo bijzonder? Veel kan Vermorken daar niet over zeggen. “We gebruiken al jaren hetzelfde recept”, zegt hij. “Wij zijn dat aan het finetunen en aanpassen. En ja, blijkbaar wordt het goed ontvangen.”
Lees ook:
Geen oliebollen vanwege de zondagsrust
Op nieuwjaarsdag mogen er geen oliebollen verkocht worden in het Friese Dantumadiel: Op zondag zijn de kramen gesloten.
Wanneer werd de oliebol dé delicatesse voor oudejaarsavond? ‘Het is een zelfbedachte traditie’
Vroeger werd de oliebol het hele jaar door gegeten, zo blijkt uit een bericht nieuw boek over de geschiedenis van de snack.
[ad_2]